Spomen-park Vraca
0

Postavljanje sigurnosnih kamera i fizičkog osiguranja

FENA
Spomen-park Vraca
Spomen-park Vraca
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen održao je danas u Gradskoj upravi sastanak o sanaciji memorijalnog kompleksa "Spomen-park Vraca", a na inicijativu Jevrejske opštine Sarajevo, saopćeno je iz Gradske uprave.

Na sastanku je dogovoreno da se osim postavljanja sigurnosnih kamera osigura i fizičko osiguranje Spomen-parka, da se što prije izvrši procjena nastale štete te da se uradi projektni zadatak na osnovu kojeg bi se izradio projekt obnove s cjenovnikom troškova kompletnog memorijalnog kompleksa "Spomen-park Vraca".

Nakon pripreme projekta obnove neophodno je iznaći sredstva iz inostranih fondova za kompletnu rekonstrukciju tog spomen-obilježja.

Dosad su institucije, čiji su predstavnici bili prisutni na današnjem sastanku, samostalno vršile sanaciju u okviru tog spomen-parka kroz uređenje vanjske rasvjete, izmjene kamenih ploča i uređenja hortikulture na tom području, a ubuduće će se to raditi zajednički.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin, direktorica Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Lidija Mičić, v.d. direktora Zavoda za izgradnju KS-a Ljilja Pelidija, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a Munib Buljina, te načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima i direktor KJKP "Pokop" Nuko Grebović.