BiH
0

Poštanska marka HP Mostar nagrađena za dizajn

FENA
Španski filatelistički časopis "El Eco", u saradnji s grupom "Nexus", organizirao je izbor, a potom i svečanu dodjelu nagrada u Madridu, za najbolje poštanske marke i kovanice izdane u 2013. godini.

U kategoriji "Najbolji dizajn poštanske marke" takmičilo se 28 država, a međunarodni žiri prepoznao je kvalitetu izdanja HP Mostar "200. obljetnica rođenja Giuseppea Verdija" koje se našlo u finalu zajedno s Hrvatskom i Lihtenštajnom. Pobjedu je odnio Lihtenštajn za izdanje "Matematika", dok je marka HP Mostar zauzela treće mjesto po broju bodova.

Neovisni međunarodni žiri sastavljen od predsjednika federacija filatelista s američkog i evropskog kontinenta birao je najbolje marke u 10 kategorija.

Osim izdanja "200. obljetnica rođenja Giuseppea Verdija", autora Manlija Napolija, HP Mostar kandidirao je još dva izdanja: "Mitovi i flora 2013. - Hrast cer", autorice Lane Šato,r te "Flora 2013. – Košćela", autora Dinka Rajiča, koji su HP Mostar predstavljali u kategorijama za najljepšu marku u bloku i najljepši arak.