BiH
121

Postači u KS i ovaj ramazan provode uz noćne redukcije vode

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Redukcije vode u pojedinim naseljima Kantona Sarajevo i dalje su aktuelne u noćnim satima. Ovo je poseban problem u mjesecu razmazanu jer je sehur u vrijeme kada su na snazi redukcije.

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo ističu da se u toku noćnih sati od 00:00 do 05:00 sati vrši isporuka vode pod smanjenim pritiskom zbog manje količine vode. Mirjana Trifunović, glasnogovornica preduzeća Vodovod i kanalizacija, kazala je da je vodosnabdijevanje u dnevnim satima uredno.

"Dnevnu ravnomjernost i neravnomjernost vodosnabdijevanja diktira nivo obaranja pritiska vode. Problemi koji uzrokuju dnevnu neravnomjernost u vodosnabdijevanju su zamućenje gravitacionih vrela, dotrajala vodovodna mreža i popravka kvarova na istoj, te prekid rada pumpnih agregata i zamjena istih", rekla je Trifunović za Klix.ba.

Nažalost, ovakvi odgovori se ponavljaju iz godine u godinu jer do sada nije riješeno pitanje vodovodne mreže na području KS. Iz VIK-a stalno naglašavaju kako se zbog loših cijevi gubi i do 70 posto vode na putu do potrošača i upozoravaju da se godinama nije radilo na popravljanju stanja. Za rekonstrukciju vodovodne mreže potrebno je blizu 20 miliona KM. Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je dati kredit, ali je potrebna potpuna tehnička spremnost projekata i prihvaćanje mjera restruktuiranja nadležnih komunalnih preduzeća. Aktuelna Vlada KS obećala je da će podnijeti i zvanične zahtjeve.

Do tada, bez vode u noćnim satima i dalje će biti zone Kobilja Glava, Skenderija, Hambina Carina, Mojmilo-Hrasno, Dobrinja, te Vogošća. Uz noćne redukcije, moguće su i dnevne, što zavisi od hidrološke situacije, zamućenja prirodnih kraških vrela i mogućih kvarova.

"Uposlenici KJKP VIK Sarajevo zaista čine sve kako bi se održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje", rekla nam je Trifunović.