BiH
0

Posmrtni ostaci Borisa Trajkovskog stigli u Skopje

NINA
Posmrtni ostatci predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog i osam članova vladine delegacije i posade aviona koji se srušio u četvrtak kod Mostara, stigli su iz Sarajeva u Skopje danas nešto prije 15 sati avionom C-130 američke avijacije iz sastava južnog krila NATO-a.

Uz najviše vojne i državne počasti posmrtne ostatke makedonskog predsjednika Trajkovskog i njegovih saradnika dočekali su na vojnom dijelu skopskog aerodroma Petrovac članovi porodice, predstavnici makedonskog državnog vrha, vojske, Ureda šefa države i stranke VMRO-DPMNE.

U pratnji posmrtnih ostataka iz Sarajeva do Skopja bili su makedonski ministar obrane Vlado Bučkovski, zamjenik načelnika glavnog stožera makedonske vojske general bojnik Miroslav Stojanovski i 14 pripadnika garde.

Posmrtni ostatci makedonskog predsjednika su potom dopremljeni u zgradu Skupštine (Sobranja) Makedonije. Tu će biti u četvrtak izloženi od 9 do 23 sata kako bi građani mogli odati posljednju počast svom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga.

Na sahrani makedonskog predsjednika Trajkovskog, koja će se obaviti u petak u 14 sati u Aleji velikana na skopskom groblju Butel, do sada su dolazak visokih državnih delegacija najavile 24 zemlje iz čitavog svijeta, među kojima su BiH, SAD, Rusija, Kina, Turska, Njemačka, Nizozemska, Srbija i Crna Gora, Bugarska, Grčka, Albanija, Slovenija, Hrvatska, kao i predstavnici NATO-a i Evropske unije.