Suđenje Karadžiću
0

"Posmatrači UN-a nisu zabilježili artiljerijsku paljbu s bosanske strane"

Sarajevo-x.com
Suđenje Radovanu Karadžiću (Foto: EPA)
Suđenje Radovanu Karadžiću (Foto: EPA)
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske nastavljeno ispitivanje majora Francisa Roya Thomasa koji je kazao da 1993. i 1994. godine posmatrači Ujedinjenih nacija (UN-a) nisu zabilježili da je bosanska strana otvarala paljbu iz artiljerijskog naoružanja.

Major Thomas je tokom unakrsnog ispitivanja istaknuo da se srpska strana nije žalila posmatračima UN-a da su tenkovi koji su bili na bosanskoj strani pucali na njih, prenosi BIRN - Justice Report.

"Ako se artiljerija upotrebljava da se zadrži odbrana onda je to legitimni cilj, ali ako se nanosi šteta civilima onda nije. Ako se na vojnom dokumentu ne spominju civili, ne znači da nismo dobili izvještaj o broju stradalih civila", kazao je svjedok Thomas objašnjavajući dokumente koje mu je predočavao optuženi Karadžić.

Thomas je iskaz dao u korist Tužilaštva u Haagu na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vrhovnom komandantu oružanih snaga Republike Srpske. Karadžiću se sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti, te da je od 1992. do 1995. godine doprinio širenju terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva kroz kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja.

Major Thomas nije se složio sa Karadžićem da je u Sarajevu bilo između 50.000 i 80.000 vojnika Armije BiH koji su mogli da dejstvuju na položaje koji su bili pod kontrolom bosanskih Srba.

"Mislim da su pretjerivali u brojnom stanju. Imali smo neke procjene, ali smatram da nisu odgovarale brojnom stanju", kazao je Thomas, potvrdivši da se linija između strane bosanskih Srba i muslimana unutar grada Sarajeva dodirivala jedno vrijeme na dužini od 42 kilometra, a kasnije i 62 kilometra.

Thomas je tokom ispitivanja potvrdio da su jedno vrijeme i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) granatirali Sarajevo. Svjedok je pojasnio da to vrlo često koristi kao anegdotu opisujući karaker rata u BiH, pojasnivši da su Hrvati iz Kiseljaka, gađali Hrvate u Sarajevu.

Što se tiče snajperskog djelovanja, svjedok je kazao da je pogođen i jedan stariji čovjek u blizini aerodroma na putu koji vodi ka naselju Dobrinja, dok je kraj njega prolazila novinarska ekipa CNN-a.

Thomas ističe da nisu uspjeli utvrditi odakle je ispaljen metak kojim je pogođen taj čovjek, a kao jedini motiv navodi prolaženje novinarske ekipe koja je zabilježila taj događaj, poslije emitovan u vijestima.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. septembar.