BiH
4

Poslovna aktivnost se seli iz RS-a, zaobilaze je i investitori

FENA
Privredna komora Republike Srpske (RS) uputila je predsjedniku Vlade RS Aleksandru Džombiću inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, kojim će biti vraćen neoporezivi dio dohotka i ukinuto oporezivanje dividende i udjela u dobiti te bili stvoreni konkurentniji uslovi za privredu.

U saopćenju iz Privredne komore se podjeća da je poslovna zajednica u više navrata ukazivala na teško stanje u privredi, izazvano izmjenama propisa koji su uticali na negativne trendove u poslovanju, što potvrđuju ekonomski pokazatelji za 2012. godinu, koji se ogledaju u negativnoj stopi rasta industrijske proizvodnje, manjoj stopi izvoza, uz istovremeni rast uvoza, smanjenju dobiti privrednih društava, povećanju zaduženosti privrede, te padu zaposlenosti i povećanju nezaposlenosti.

Također, Privredna komora i Unija udruženja poslodavaca RS-a zajednički su razmatrale stanje u privredi, kao i pritužbe privrednika na brojna opterećenja i namete koji su uvedeni na realni sektor.

O teškom stanju u privredi, odnosno smanjenju i gašenju poslovnih aktivnosti, govori i podatak Poreske uprave RS da su javni prihodi u tom bh. entitetu pali u prvom mjesecu ove godine za osam posto u odnosu na januar 2012., kao i da je manje sredstava naplaćeno po osnovu doprinosa za fondove PIO, zdravstva i dječije zaštite.

Poslovna zajednica upozorava da je do negativnih pokazatelja, između ostalog, dovelo i ukidanje neoporezivog dijela dohotka, na čijem vraćanju insistiramo unazad nekoliko godina.

"Ukidanjem neoporezivog dijela, naša privredna konkurentnost je smanjenja, a posljedica toga je i sve češće opredijeljenje privrednika za smanjenje ili zatvaranje privredne djelatnosti", naglašava se.

U posljednje vrijeme, Privredna komora RS od privrednika dobija informacije o posljedicama koje je izazvala još jedna izmjena Zakona o porezu na dohodak, a odnosi se na oporezivanje dividende i udjela u dobiti.

Naime, primjena ovog zakona, odnosno oporezivanje dividende i udjela u dobiti, negativno je uticalo na poslovni ambijent, učinilo poslovanje u RS dodatno nekonkurentnim u odnosu na drugi bh.entitet i zemlje u okruženju, tako da se poslovna aktivnost iz RS seli u Federaciju BiH i izvan BiH, a strani investitori zaobilaze RS.

Podsjećaju i da je poslovna zajednica i prilikom donošenja ovih izmjena Zakona o porezu na dohodak, upozoravala na njihove negativne posljedice, odnosno opasnost od selenja kapitala u druge, povoljnije privredne ambijente, o čemu svjedoči sve češće zatvaranje poslovnica stranih pravnih osoba u RS, kao i prenos kapitala i proizvodnje iz RS.

"Naglašavamo da je u uslovima u kojima se nalazi naša privreda ovo samo jedna od mjera koju je neophodno hitno sprovesti, kako bi se spriječio odliv kapitala iz RS", navodi se u saopćenju i ponovo upozorava da je stanje u privredi izuzetno teško i da postoje brojna opterećenja i problemi koje je neophodno zajednički rješavati.