BiH
0

Poslodavci FBiH: Novi pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa direktni je udar na radna mjesta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Udruženja poslodavaca Federacije BiH održao je danas vanrednu sjednicu shodno trenutnim aktivnostima te odluci o izmjeni Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa koji je Vlada donijela u tajnosti, bez konsultacije sa socijalnim partnerima, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci su jednoglasni u stavu da Vlada na ovaj način šalje lošu poruku i u potpunosti negira značaj socijalnog dijaloga. Također, traži se povlačenje ili u najmanju ruku odgoda Pravilnika do usvajanja novog zakona o doprinosima. Ocjenjuje se da ovakva odluka predstavlja još jednu u nizu brojnih mjera Vlade kojima se uvode nova opterećenje za privrednike.

"Ukoliko Vlada i dalje nastavi s dodatnim opterećenjima, UO smatra da će doći do smanjenja plata i zatvaranja radnih mjesta", navodi se u saopćenju.

Upravni odbor Udruženja će zajedno sa Savezom samostalnih sindikata tim povodom u četvrtak u Sarajevu organizirati press konferenciju, uz prisustvo vodećih poslodavaca iz privatnog sektora kao i predstavnika Vanjskotrgovinske komore, Privredne komore FBiH, Vijeća stranih investitora, FIPA-a i predstavnika Sindikata.

Zamjenica premijera i ministrica financija FBiH Jelka Miličević prethodno je za Fenu, komentirajući negativne reakcije koje su uslijedile nakon objave izmjena pomenutog Pravilnika u Službenom listu FBiH, istaknula da je određene izmjene Pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak bilo neophodno donijeti, jer po novom Općem kolektivnom ugovoru postoje neka ograničenja i to nije bilo usuglašeno sa Zakonom o porezu na dohodak.

"Sve ostalo se čeka. Cjelovita promjena Pravilnika dogodit će se nakon usvajanja granskih kolektivnih ugovora", izjavila je ona.

Ministrica Miličević odbacuje kao neutemeljene sve optužbe da je bilo što rađeno iza leđa socijalnih partnera, kao i navode da su izmjene Pravilnika suprotne bilo kojoj odluci Ustavnog suda FBiH.

"U ovom trenutku postoji raskorak između Općeg kolektivnog ugovora i naše Uredbe o naknadi troškova za službena putovanja s postojećim Zakonom o porezu na dohodak i zbog toga je bilo neophodno ovih nekoliko izmjena. Udruga poslodavaca je bila aktivni pregovarač i sudionik donošenja Općeg kolektivnog ugovora i ovo što smo uradili je rezultat tog ugovora i spomenute uredbe koju smo mi donijeli za svoje organe", pojasnila je ministrica.

Objavljenim Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak propisano je da je topli obrok neoporeziv do jedan posto prosječne plaće, kao što je predviđeno i Općim kolektivnim ugovorom. Sukladno granskom kolektivnom ugovoru za državne službenike objavljenim izmjenama Pravilnika propisano je i da se ne oporezuje regres za godišnji odmor do visine 50 posto prosječne plaće u FBiH. Kod korištenja osobnih vozila u službene svrhe korigiran je iznos po litri goriva s 20 na 15 posto prosječne cijene po pređenom kilometru, koji se zaračunava, a koji je neoporeziv. To je posljedica potrebe usklađivanja Pravilnika s Uredbom o naknadi troškova za službena putovanja.

"Sve ovo je rezultat Općeg kolektivnog ugovora i po njemu se morala uraditi ova korekcija. Zato su sve negativne reakcije koje se javljaju ovih dana potpuno nerazumljive i nepotrebne", zaključuje ministrica Miličević u izjavi za Fenu.