"Bore oko očiju"
0

Posljednji ispraćaj Saudina Bećirevića

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je nekoliko stotina prijatelja i građana na mezarju Ravne Bakije prisustvovalo posljednjem ispraćaju Saudina Bećirevića, najpoznatijeg bh. blogera, pisca i istaknutog borca Armije RBiH. Dženazi su prisustvovali mnogi čitaoci, ali i suborci preminulog, uključujući i generala Jovana Divjaka i komandanta Zaima Bešovića.

Podsjećamo, Saudin Bećirević preminuo je u petak 20. 11. 2009. godine u 37. godini nakon iznenadne i teške bolesti.

Na posljednjem ispraćaju istaknuto je da je Bećirević iza sebe ostavio djelo od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Radi se o knjizi "Bore oko očiju“, objavljenoj 2007. godine, koja predstavlja uređeni prepis njegovih ratnih dnevnika. Nastavak te priče, koji obuhvata drugi dio rata, nova je knjiga i zove se "Na putu u nepoznato“. Prema informacija pristiglim od izdavača, Bećirević je za života uspio završiti i tu knjigu, te će i ona uskoro biti objavljena.

Inače, Bećirević je široj javnosti postao poznat na osnovu svog bloga koji je vodio na bh. blog servisu Blogger.ba. Prepise ratnih dnevnika na njegovom blogu "Bore oko očiju“ čitalo je preko 750.000 jedinstvenih posjetilaca, što potvruđuje da se zapravo radi o najčitanijem štivu o ratu u BiH uopće.

Blogger.ba je posljednjih dana preplavljen tekstovima posvećenim ovom velikom čovjeku. Poštovaoci njegovog rada na blogeru, raznim forumima, pa i socijalnoj mreži Facebook, napisali su stotine komentara o velikom Bosancu koji nas je, i nakon gorkog iskustva iz mladosti, učio kako voljeti svoje, a ne mrziti nikoga.

Svi se slažu u jednom, Bosna i Hercegovina izgubila je najboljeg hroničara herojskog otpora, ali i nesretne sudbine jedne izgubljene generacije.