BiH
0

Posljednji ispraćaj Aliji Izetbegoviću

Klix.ba
Dženaza prvom predsjedavajućem Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću bit će obavljena u srijedu.

Dženaza će krenuti iz zgrade državnog Predsjedništva nakon podne namaza, a dženaza namaz klanjat će se na Trgu Bosne i Hercegovine na Marijin dvoru.

Ukop će biti obavljen na Šehidskom mezarju Kovači. Svi građani Bosne i Hercegovine mogu doći da isprate Aliju Izetbegovića, odaju mu počast i uključe se u povorku koja će ići od Marijin dvora do Mezarja Kovači. Dženazu rahmetli Aliji Izetbegoviću predvodit će Mustafa efendija Cerić.

Dan žalosti u Federaciji BiH

Povodom smrti i dženaze prvog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, Federalna vlada proglašava 22. oktobar 2003. godine Danom žalosti u Federaciji BiH, saopćio je Vladin Ured za informiranje. I u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 22. oktobar proglašen je Danom žalosti. Kantonalne vlade ove su odluke donijele na vanrednim zasjedanjima povodom smrti Alije Izetbegovića.

Dolazak velikog broja stranih delegacija

Povodom ispraćaja Alije Izetbegovića u srijedu, 22. listopada, najavljen je dolazak velikog broja stranih delegacija i građana iz svih gradova Bosne i Hercegovine, što će dovesti do promjene režima u prometu, te se nastava u osnovnim, srednjim školama i fakultetima Kantona Sarajevo neće taj dan održati, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Na dženazi se očekuje 150.000 ljudi

Federalni MUP preduzima odgovarajuće preventivne i sigurnosne mjere radi osiguranja svih koji će prisustvovati dženazi gospodina Alije Izetbegovića. Procjenjuje se da će dženazi nazočiti oko 150 hiljada ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.