BiH
329

Posljednje pripreme za obavljanje hadža: Bosanske hadžije stižu u Mekku

Piše: N. N.
(Foto: Klix.ba)
Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine stigla je u poslijepodnevnim satima iz Medine u Mekku, dok će druga grupa hadžija krenuti sutra. Hadžije će u Mekki prvo obaviti umru, te nastaviti sa pripremama za obavljanje hadža.

Nezim ef. Halilović, direktor Ureda za hadž Islamske zajednice u BiH, za Klix.ba pojašnjava da su sve bosanskohercegovačke hadžije dobro te da su uživali u sedmodnevnom boravku u Medini.

"Ovih nekoliko dana u Medini prvo smo odmorili hadžije, a poslije smo obišli neka značajna historijska mjesta kao što su Uhud, Mesdžidul-Kibletejni, mezar Poslanika Muhameda a.s. i mezarja Bekija...", kaže Nezim ef. Halilović.

Ostatak vremena hadžije su u Medini uglavnom koristili za individualne ibadete koji su najčešće vezani za džamiju Poslanika Muhameda a.s. Bh. hadžije u Medini su bile smještene u dva hotela koji su u neposrednoj blizini, a od Poslanikove a.s. džamije bili su udaljeni oko 300 metara što im je omogućilo lakši odlazak na namaze.

Hadžije iz Bosne i Hercegovine dobro su podnijele put i aklimatizaciju tako da liječnički tim nije imao ozbiljnijih intervencija. U jednom od dva hotela u kojem su bile smještene bh. hadžije organizirana je i ambulanta sa šest medicinskih tehničara, a hadžije su se uglavnom žalile na grlobolju zbog nenaviknutosti na hladne napitke te činjenicu da su je značajna razlika u temperaturi između prostora koji su klimatizirani i vanjske temperature.

"Pred polazak u Mekku i u Mekki hadžije već hvata pomalo i panika, pa je moguće da će ambulanta imati više posla u narednom periodu", kaže ef. Halilović uz pojašnjenje da je panika vezana za činjenicu da se hadžije počinju plašiti kako će obaviti umru i hadž dok je drugi strah vezan za činjenicu da hadžije uglavnom sav novac potroše u Medini.

Hadžija Rijad Jazvin iz Mostara za Klix.ba kaže da je dolazak u grad Poslanika Muhameda a.s. nešto posebno.

"Ovo je grad u kojem je živio Poslanik a.s., faktički hodamo po zemlji kojom je on hodao i učinio je svetom. Dani provedeni u Medini su tako posebni da već osjetimo žal zbog odlaska", kaže hadžija Rijad.

Bh. hadžije prate dešavanja i u Bosni i Hercegovini, a sa svojim porodicama su u svakodnevnom kontaktu.

Hadžija Mesud za Klix.ba kaže kako je boravak u Medini najviše iskoristio za boravak u džamiji Poslanika Muhameda a.s.

"Uspio sam da sve namaze obavim u džamiji Poslanika a.s. Bilo je tu i vremena za kupovinu poklona najbližima, ali i šetnju ulicama Medine. Posebni su i susreti sa hadžijama iz svijeta, iako uglavnom ne razumijemo zajednički jezik uvijek se nađe način za komunikaciju", kaže hadžija Mesud kojem je ovo prva posjeta Mekki i Medini.

Nakon dolaska u Mekku, hadžije će biti smještene u hotel koji je od Kabe udaljen nešto manje od dva kilometra. Poslije odmora, hadžije obavljaju umru, a nakon umre pripremaju se za hadž.

Ove godine hadž će obaviti oko 1.500 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Nadležne institucije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji poduzimaju sve da bi hadžije koje ove godine obavljaju hadž bile sigurne. Na prilazima Mekki već su formirani kontrolni punktovi tako da u grad mogu ući samo hadžije i osobe koje su vezane za organizaciju hadža. Inače, državljani Saudijske Arabije imaju pravo svake pete godine obaviti hadž, a u godinama kad ne obavljaju hadž nije im dozvoljen ulazak u Mekku kako bi se smanjila gužva. U blizini i u samom haremu Kabe prisutan je veliki broj sigurnosnih snaga i redara koji usmjeravaju hadžije i nastoje im pomoći u svakoj prilici.

Danas je u Mekki održana smotra pripadnika svih sigurnosnih agencija Saudijske Arabije koje učestvuju u organizaciji hadža, a smotri je prisustvovao i prijestolonasljednik princ Muhammad bin Nayef.