BiH
476

Posljednje poruke Sulejmana Tihića - "čovjeka kompromisa"

Piše: E. G.
Tihić i Izetbegović na kongresu SDA 2001. godine (Foto: EPA)
Predsjednik SDA Sulejman Tihić, koji je preminuo u četvrtak navečer u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, od prošle godine zbog bolesti se nije pojavljivao u medijima. Posljednji intervju je dao u oktobru prošle godine nakon jedne od operacija, a rukovodstvu stranke na čijem čelu je bio više od deceniju posljednji put, kako je javnosti poznato, se obratio u junu ove godine.

U pismu koje je poslao Glavnom odboru SDA u junu, Tihić je pozvao članove i rukovodstvo te stranke na jedinstvo. Kako je u to vrijeme bio nešto boljeg zdravstvenog stanja, Tihić je čak i najavljivao povratak u politiku.

Posljednje obraćanje rukovodstvu SDA

"Čuvajte jedinstvo stranke. Držite se Programske deklaracije i Statuta. U procesu donošenja odluka nastojte postići što je moguće širi koncenzus. Jedino na takav način možemo ispravno odgovoriti izazovima koji su pred nama. Nemojte zaboraviti da nas iskustvo uči da kada god je bila jaka SDA, bila je sigurna i jaka i BiH“, naveo je Tihić tada u pismu.

Čelnim ljudima SDA i članstvu te stranke je poručio: "Nemojte dozvoliti da vrijeme do izbora bude obilježeno samo predizbornom kampanjom i retorikom. To vrijeme mora biti obilježeno nastojanjima da se država pokrene iz trenutnog stanja zastoja. Naše inicijative, kao na primjer u slučajevima 'Sejdić-Finci' i vojne imovine, nam mogu poslužiti kao primjer. Iako nisu do kraja dovršene, pokazali smo cijelom svijetu gdje je problem".

U istom pismu je naveo i kako opravdava februarske proteste građana, ali i zatražio od stranke ispravnu reakciju.

"Ispunjavanja opravdanih zahtjeva građana i otklanjanje šteta elementarne nepogode mora biti naš prioritet", zaključio je Tihić.

Svoj posljednji intervju Tihić je dao za Federalnu televiziju prije godinu dana, tačnije u oktobru prošle godine nakon teške operacije. Tada se oporavljao u svom domu u Bosanskom Šamcu.

U tom intervjuu je izrazio uvjerenje kako će SDA biti stranka koja će na Općim izborima dobiti najviše glasova.

"Izaberite Tihića"

Tihić je bez sumnje tokom svih ovih godina bio jedna od najvažnijih političkih ličnosti u našoj zemlji. Ponekad je vukao dobre, a ponekad loše poteze, no mnogi su bili stajališta da je Tihić bio "čovjek kompromisa" i "faktor stabilnosti".

Alija Izetbegović, prvi predsjednik SDA je 2001. godine na Kongresu nedvosmisleno prije samog glasanja za novog predsjednika ove političke partije pozvao delegate da za njegovog nasljednika izaberu upravo Tihića.

"Ja ću glasati za Sulejmana Tihića", kazao je Izetbegović tada u Zetri, gdje se održavao Kongres.

Više od decenije, koliko je bio na čelu SDA, Tihić je obavljao brojne državne funkcije i sastajao se sa brojnim svjetskim državnicima. Neke od fotografija nastalih tokom Tihićeve političke karijere možete vidjeti u fotogaleriji.