Predstavnički dom FBiH
294

Poslanik SBB-a zatražio ostavku ministra Kaplana

FENA
Mirvad Kurić
Mirvad Kurić
U Sarajevu je u toku 14. redovna sjednica Prestavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon jučerašnje tematske sjednice ovog parlamentarnog nivoa posvećene stanju u poljoprivredi FBiH.

Redovna je najavljena za dva dana zbog obimnog dnevnog reda u kojem je predložena i rasprava o nacrtu zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine u FBiH. Među ostalim tačkama su po hitnom postupku predloženi Prijedlog zakona o autocesti na koridoru 5-C te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu vrijednosnih papira.

Zakoni o lijekovima te izmjene legislative o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju najavljeni su po skraćenoj proceduri, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Na početku današnjeg rada Predstavničkog doma, u jednosatnom terminu rezerviranom za poslanička pitanja i inicijative, Mirvad Kurić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine rekao je da traži ostavku Salmira Kaplana, federalnog ministra kulture i sporta, zbog toga što je, po riječima ovog poslanika, ministar u jednom medijskom istupu neosnovano optužio predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića za utaju poreza.

Kurić također traži da Federalna vlada iznese mišljenje o istupima ministra Kaplana u javnosti.