Sastanak s Halilovićem i Kozličićem
1

Poslanik Bundestaga: U Njemačkoj je mnogo uspješnih građana BiH

Klix.ba
Josip Juratović, poslanik Bundestaga, koji je sa kolegom Rainerom Arnoldom nedavno predvodio delegaciju Bundestaga prilikom posjete Bosni i Hercegovini, razgovarao je u Štutgartu sa Seadom Grafom Kozličićem, vlasnikom i izvršnim direktorom korporacije Medical Care Group i Harisom Halilovićem, šefom consultinga ove korporacije, potpredsjednikom Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine i predsjednikom Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj.

Sjedište korporacije je u Sindelfingenu, kod Štutgarta, u pokrajini Baden-Wirtemberg, koja se bavi njegom i zbrinjavanjem intenzivnih pacijenata oboljelih od teških oblika plućnih bolesti, dnevnom njegom i patronažnim zbrinjavanjem pacijenata.

Juratović je sa Halilovićem i Kozličićem razmijenio svoje utiske o posjeti BiH, susretima sa zvaničnicima u Bosni i Hercegovini i njemačkim privrednicima koji rade u našoj zemlji, istaknuvši da Njemačka podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine, te nastavlja pratiti razvoj političke situacije u njoj, ali i potrebu bržih promjena nabolje, kako se Bosanci i Hercegovci ne bi osjećali zarobljenicima uskogrudih i interesnih politika svojih političara.

Sead Graf Kozličić je poslanika Juratovića informirao o radu svoje korporacije i višegodišnjem lobiranju na otvaranju njemačkog tržišta iz Bosne i Hercegovine, posebno za zdravstvene radnike, zamolivši ga da u tome pomogne, a Halilović o organizaciji bh. dijaspore u svijetu, posebno Njemačkoj, i njenom značaju za Bosnu i Hercegovinu.

"U Njemačkoj sam upoznao mnogo uspješnih Bosanaca i Hercegovaca iz oblasti privrede, obrazovanja, nauke, kulture i sporta, koji su spremni da pomognu svojoj domovini, da ulažu u nju, koji na svijet gledaju realno i čiji su pogledi na budućnost njihove domovine Bosne i Hercegovine ispravniji nego onih koji ih predstavljaju, onih koji su na vlasti u Bosni i Hercegovini. Drago mi je da su sve organizovaniji, jer samo dobro organizovani mogu i utjecati na promjene u Bosni i Hercegovini“, mišljenje je Josipa Juratovića.

"Sa Juratovićem sam uspostavio dobru saradnju radeći još kao generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu. Poslanik Juratović i Njemačka kao država žele pomoći Bosni i Hercegovini, ali mnogo toga je na nama samima. I mi sami moramo to htjeti, ne samo htjeti, nego na tome i konkretno raditi, mnogo brže, kvalitetnije i efikasnije“, kaže Haris Halilović.