BiH
1

Poslanički klubovi predložili zaključke u vezi sa Izjavom Predsjedništva BiH

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanički klubovi Narodne skupštine RS predložili su zaključke u vezi sa prijedlogom Izjave o principima pristupa Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Klubovi poslanika SNSD, DNS-NS-SRS i SP predložili su da NSRS traži od Vlade RS da se prilikom provođenja principa iz ove izjave Predsjedništva BiH strogo vodi računa u ustavnoj nadležnosti i da odbije svako pitanje koje nije u skladu sa ustavnom nadležnošću.

"Narodna skupština RS traži od izabranih predstavnika iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH da sve zakone, a koji zadiru u ustavnu nadležnost RS, prethodno razmatra NSRS radi davanja stava i mišljenja o istim", stoji u zaključku ovih poslaničkih klubova.

Poslanički klubovi opozicije (NDP, SDS-SRS RS i PDP) istakli su da NSRS pozdravlja inicijativu EU i novi pristup kroz podršku reformama koje će dovesti do ekonomskog, socijalnog i općeg društvenog napretka u cijeloj BiH.

"NSRS traži od Vlade RS i izabranih predstavnika iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH da prilikom implementacije ove izjave vode računa o ustavnoj podjeli nadležnosti i da ne podržavaju prijedloge koji izlaze iz okvira ustavne podjele nadležnosti između BiH i entiteta", stoji u zaključcima opozicije.