BiH
0

Poslanička rasprava o kandidatima za Vijeće ministara, nakon pauze izjašnjavanje o imenovanju

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić predstavio je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kandidate za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

On je poslanicima dostavio odluku o imenovanju devet ministara i sedam zamjenika ministara, koja će stupiti na snagu danom potvrđivanja imenovanih od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Zamjenici ministara u tri ministarstva će biti naknadno imenovani.

Špirić je za ministra vanjskih poslova imenovao Svena Alkalaja, a za njegovog zamjenika Anu Trišić-Babić.

Za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, po Špirićevoj odluci, imenovan je Slobodan Puhalac, a njegov zamjenik je Vilim Primorac.

Za ministra finansija i trezora koji će istovremeno biti i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Špirić je imenovao Dragana Vrankića, a za njegovog zamjenika Fuada Kasumovića.

Za ministra komunikacija i transporta imenovan je Božo Ljubić, a za ministra civilnih poslova Sredoje Nović, dok će njihovi zamjenici biti naknadno imenovani.

Budući ministar za ljudska prava i izbjeglice, potvrdi li Predstavnički dom Špirićevu odluku, bit će Safet Halilović, a njegov zamjenik Slavko Marin.

Ministar pravde bit će Bariša Čolak, a njegov zamjenik Srđan Arnaut.

Za ministra sigurnosti koji će istovremeno biti i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Špirić je imenovao Tarika Sadovića, a za njegovog zamjenika Miju Krešića.

Ministar odbrane trebao bi biti Selmo Cikotić s tim da će njegovo imenovanje i potvrđivanje stupa na snagu 22. aprila, kada se stiču zakonski uvjeti za njegovo imenovanje. Naime, prema zakonu o odbrani osoba ne može biti imenovana na dužnost ministra odbrane u period od tri godine nakon prestanka profesionalne vojne službe u oružanim snagama, a za Selmu Cikotića taj rok ističe 21. aprila. Zamjenica ministra odbrane za upravljanje resursima trebala bi biti Marina Pendeš, dok će zamjenik ministra odbrane za politiku i planiranje biti imenovan naknadno.

U prvom dijelu rasprave poslanici, uglavnom, opozicionih stranaka kritizirali su budući sastav Vijeća ministara BiH istaknuvši da neki od kandidata nisu kompetentni za obavljanje funkcija na koje su predloženi.

Isticali su kako ovakav sastav ne obećava da može rješavati probleme ove zemlje, a neki su kazali kako ne vjeruju u politički koncept na kojem počiva ova parlamentarna većina.

Čule su se i zamjerke na nedovoljnu zastupljenost žena u budućem Vijeću ministara BiH.

Poslanik Vinko Zorić je postavio pitanje da li je i imenovanje zamjenika ministara iz hrvatskog naroda obavljeno u skladu s političkim dogovorom stranka koje čine parlamentarnu većinu na šta u dosadašnjem dijelu sjednice nije dobio odgovor.

Nakon pauze bit će nastavljena rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH te izjašnjavanje poslanika o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića o njihovom imenovanju.

Poslanici su danas donijeli Odluku o utvrđivanju prestanka poslaničkog mandata Nikole Špirića zbog imenovanja za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.