BiH
0

Poslanicima skupštine RS-a ponovo dostavljene knjige Slobodana Praljka

FENA
Poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske danas su ponovo dostavljene nove knjige haškog optuženika Slobodana Praljka.

Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da su Praljkove knjige ponovo upućene poslanicima Skupštine RS-a, dok je predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić kazao da je Praljak poslao knjige svim poslanicima poštom, te da se poslanici zbog toga mogu njemu žaliti, a ne Skupštini RS-a.

"Dočekao me je demet knjiga Slobodana Praljka osuđenika koji se nalazi iza rešetaka Haškog tribunala pa se pitam ko ih nama protura, zbog čega nama poslanicima i ko sve to finansira", kazao je Sivić.

On misli da "u Skupštini RS-a ima ljudi koji imaju dobru saradnju sa onima koji se nalaze iza rešetaka Haškog tribunala, a da bi bilo daleko bolje da se ta saradnja odvija u drugom pravcu, da oni imaju saradnju sa tim sudom, a ne sa ratnim zločincima".

Poslanik S BiH u Narodnoj skupštini RS-a je je još istaknuo i da je krajnje vrijeme da se sa ovom praksom prestane, jer su i ranije dostavljanje poslanicima Praljkove knjige.

Dostavljeno je pet Praljkovih knjiga, od kojih jedna, sa ilustracijama pod nazivom "Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti u BiH u ratu 1991. do 1995.godine", u kojoj su navedene, kako se ističe, činjenice, a u drugoj i činjenice i prilozi, a jedna od knjiga govori, navodi se, o zločinima koje su počinili pripadnici JNA-Vojske RS-a, srpske postrojbe, a druga od nekih postrojbi Armije BiH.