BiH
0

Poslanici vladajućih stranaka pokušavaju svoj nerad nagraditi basnoslovnim primanjima

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) ocjenjuje beskrupuloznim, drskim i bezobzirnim prijedlog zastupnika vladajućih stranaka u parlamentu BiH o enormnom povećanju primanja i povlastica izabranih zvaničnika.

Ova stranka smatra da prema već prepoznatljivom i uhodanom scenariju, koristeći zaokupljenost javnosti i medija oko vještačkih kriza koje izazivaju predstavnici vlasti i "kvazireformi“ koje provode, vladajuće oligarhije skriveno i pritajeno žele provući odluke i zakone koji će im osigurati još udobnije fotelje u kojima već godinama udobno spavaju.

U SDP-u ističu da poslanici vladajućih stranaka pokušavaju svoj nerad i nesposobnost nagraditi basnoslovnim primanjima, te osigurati sebi penzije od 3.750 KM sa samo dvije godine "staža“. Policiji u čiju se reformu zaklinju, nemaju namjeru povećati plaće ni izbliza kao sebi, dodaju u ovoj stranci.

Ova stranka je mišljenja da vladajuća koalicija ne samo da ne radi ništa kako bi se smanjila ogromna stopa nezaposlenosti, nego ima i drskosti povećati sebi primanja koja bi iznosila i do 6.000 KM.

Poređenja radi, ova stranka navodi da u Sloveniji, koja je članica EU, prosječna netoplaća iznosi 864 eura, stopa nezaposlenosti 4,6 posto, a plaća zastupnika 4.155 eura. U Hrvatskoj, u kojoj je prosječna netoplaća 5.019 kuna, a nezaposlenost 14,7 posto, plaća zastupnika iznosi 12.694 kuna. U Srbiji, u kojoj je prosječna netoplaća 30.982 dinara, a stopa nezaposlenosti 18,1 posto, plata zastupnika iznosi 105.883 dinara.

-Uzimajući samo ova dva pokazatelja u obzir, naši zastupnici bi u najboljem slučaju trebali imati primanja do 2.500 KM, što je 3,7 puta veće od prosječne plaće u BiH, stav je SDP-a BiH.

Ova stranka stoga predlaže da se usvoji zakon koji će primanja poslanika u parlamentu BiH uskladiti s prosječnom netoplaćom u BiH i stopom nezaposlenosti. Primjera radi, izabrani zvaničnik ne bi mogao imati plaću koja bi bila veća od prosječne netoplaće u BiH uvećane četiri puta i umanjene za stopu nezaposlenosti u BiH.

U tom slučaju, plaće vladajuće garniture bi rasle tek onda kada izvrše poslove i obaveze zbog kojih su ih građani i birali, kada uvedu ekonomsku stabilnost i prosperitet čime će se povećati prosječna netoplaća u BiH i smanjiti stopa nezaposlenosti, mišljenje je SDP-a.