Predstavnički dom PSFBiH
0

Poslanici već tri sata utvrđuju dnevni red vanredne sjednice

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
U dosadašnjem toku vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu problematično je utvrđivanje dnevnog reda tri sata od njenog početka.

Najviše je sporno kako će biti formulirana jedina predložena tačka.

Poslanici Narodne stranke "Radom za boljitak", iako je dio njih tražio ovu sjednicu, napustili su skupštinsku salu s obrazloženjem da nema smisla prisustvovati dalje jer se zasjedanje pretvorilo u puko "političko prepucavanje" uoči izbora, kako su naveli.

Pojedinci zamjeraju i što ne prisustvuju članovi Federalne vlade.

Ova, deseta vanredna sjednica Predstavničkog doma, sazvana je na pismeni zahtjev 30 poslanika, od kojih je najviše potpisnika iz Stranke demokratske akcije, donedavne članice parlamentarne većine.

Potpisnici su predložili da na dnevnom redu bude "utvrđivanje posljedica izazvanih neustavnim odlukama grupe poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 26. juna 2012. godine". Željeni akcent potpisnika je na "neustavnosti" odluka od tog datuma i kasnije, kao i na posljedicama.

U pozivu poslanicima za sjednicu, pak, koji je potpisao predsjedavajući Fehim Škaljić, termin 'neustavno' nije naveden već je predložena tačka dnevnog reda formulirana kao "rasprava o zahtjevu 30 poslanika vezano za presudu Ustavnog suda FBiH od 28. augusta 2012. godine".

Iz Kluba poslanika SDA cijene, međutim, da je nedopustiva promjena dnevnog reda na taj način.

Presudom Ustavnog suda FBiH od 28. augusta utvrđeno je, naime, da je sjednica Predstavničkog doma od 26. juna održana u suprotnosti s Poslovnikom Doma, čime je povrijeđen Ustav FBiH.

Sve odluke donesene toga dana su ništavne, proizilazi iz presude, a jedna od njih je smjena dijela rukovodstva Predstavničkog doma, koju je izvršila nova parlamentarna većina, imenujući nove rukovodioce umjesto kadrova iz stranaka prijašnje većine - Stranke demokratske akcije i Hrvatske stranke prava.