Parlament FBiH
0

Poslanici traže razrješenje direktora Razvojne banke FBiH

FENA
Razvojna banka FBiH
Razvojna banka FBiH
Tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu koja je posvećena radu Razvojne banke Federacije, poslanici Socijaldemokratske partije BiH, Stranke za BiH i Demokratske narodne zajednice, problematizirali su učinke ove finansijske institucije.

S obzirom na to da ona po definiciji treba da doprinese razvoju Federacije, nekoliko poslanika iz ovih stranaka zatražilo je da im članovi njene uprave, koji inače prisustvuju sjednici, kažu koliko je kreditnog novca do sada Razvojna banka plasirala da bi doprinijela razvoju entitetske privrede, prema kojim kriterijima su krediti davani i koji su njihovi efekti.

Poslanik Stranke za BiH Džemail Silajdžić je također zatražio da mu Federalna vlada, a ona ima ulogu Skupštine Razvojne banke, odgovori na pitanje: kako do sada niko nije reagirao na činjenicu da je Ramiz Džaferović, direktor Razvojne banke, ujedno i vlasnik revizorske kuće koja je "revidirala" i rad banke na čijem je on čelu.

Rasprava o radu Razvojne banke Federacije pokrenuta je u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta još u aprilu prošle godine, ali zaključci nisu doneseni dok, kako je tada rečeno, Federalna vlada, koja je u ovoj situaciji u ulozi Skupštine Razvojne banke, ne donese svoj stav.

Vlada je zasjedala jučer u ulozi te skupštine, a premijer Mustafa Mujezinović kazao danas poslanicima da je banka u 2009.godini poslovala dobro, slično kao i 2008.

Predsjednik Nadzornog odbora banke Ante Vidaček, koji se također obratio poslanicima, tvrdi da preliminarni rezultati poslovanja ove institucije u prošloj godini pokazuju 16,5 miliona KM ukupnog prihoda, a rashoda 14 miliona KM. Ukupan kapital banke je 111 miliona KM, procent naplate datog kreditnog novca 98,34 posto, a to je zavidno u poređenju s komercijalnim bankama, rekao je Vidaček.

Međutim, poslanici koji su govorili u dosadašnjem toku današnje sjednice smatraju ne samo da poslovanje ove banke nije zavidno nego da ona nije opravdala ulogu zbog koje je osnovana, te da je netransparentno i nenamjenski davala kredite privrednim subjektima i društvima te donacije.

Pošto za sve ove propuste poslanici optužuju poslovodstvo banke a prije svih direktora Džaferovića, jedna od njihovih inicijativa za koju smatraju da je treba uputiti na adresu Federalne vlade jeste razrješenje Džaferovića i promjena federalne legislative koja reguliše nadležnosti ove institucije.

Parlamentarna rasprava o poslovanju Razvojne banke je nastavljena.