BiH
0

Poslanici SDS-a pokrenli inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH kroz razrješenje ministra Alkalaja

FENA
Predsjednik Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Momčilo Novaković je na početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazao kako taj klub pokreće inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH kroz razrješenje ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja.

Obrazlažući ovu inicijativu Novaković je kazao kako je ministar Alkalaj notom obavijestio Ministarstvo inostranih poslova Srbije da Sporazum o dvojnom državljanstvu, koji je ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH, ne važi nakon podjele Srbije i Crne Gore. Na ovaj način istaknuo je Novaković, ministar je načinio nekoliko grubih povreda, kako Ustava i zakona, tako i same prakse.

"Napominjemo da je Predsjedništvo BiH, svojim zaključkom od 14. juna 2006. godine prihvatilo da Republika Srbija nastavlja državni kontinuitet Državne zajednice Srbije i Crne Gore čime je, u skladu sa svojim nadležnostima, prihvatilo valjanost ranije ratifikovanih sporazuma. Vidljivo je da je ministar, s jedne strane, prekoračio ovlaštenja, a s druge strane, obmanuo javnost te svojim pismom otvorio prostor za eventualno komplikovanje odnosa sa zemljom sa kojom Republika Srpska ima pravo na specijalne veze", kazao je Novaković.

Dodao je kako je jasna odgovornost ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja te da Klub SDS-a traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da pokrene inicijativu za razrješenje ministra vanjskih poslova kako bi otvorio prostor za rekonstrukciju Vijeća ministara.

Ova inicijativa će se, nakon provedene procedure, naći na dnevnom redu jedne od narednih sjednica Predstavničkog doma.

Predstavnički dom će na današnjoj sjednici razmatrati potvrđivanje imenovanja tri zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH. To su zamjenici ministara prometa i komunikacija, civilnih poslova i odbrane.

Također će biti razmatrani i prijedlozi odluka o utvrđivanju prestanka mandata poslanika u Predstavničkom domu Dragana Vrankića zbog imenovanja za ministra finansija i trezora i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Borjani Krišto zbog imenovanja za predsjednicu Federacije BiH.

Poslanici će u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o prekršajima, te utvrditi procedure za razmatranje nekoliko zakonskih prijedloga, kao što su okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, zakon o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama, te izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje sporazuma o Odluci o predmetu, obimu i vrsti koncesije u svrhu izgradnje autoputa na Koridoru Vc.

Na dnevnom redu je i imenovanje jednog člana Centralne izborne komisije iz hrvatskog naroda i jednog člana iz reda ostalih, a zahtjev Plamenka Čustovića za razrješenje dužnosti člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH je skinut sa dnevnog reda jer je Čustović u međuvremenu povukao ovaj zahtjev.

U dnevni red današnje sjednice uvršten je i prijedlog zaključka prema kojem se zadužuje Vijeće ministara da, uz koordinaciju nadležnih ministarstva i uz pomoć Predsjedništva BiH, izradi mapu puta za povratak članova tzv. "alžirske grupe" iz baze Guantanamo na Kubi.

Na početku današnje sjednice svečanu izjavu je položio poslanik Jovan Todorović koji je u Predstavnički dom izabran umjesto Nikole Špirića koji je imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.