BiH
0

Poslanici SDS-a napustili sjednicu Narodne skupštine

FENA
Poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) u petak su napustili zasjedanje Narodne skupštine nakon što je šef njihovoga poslaničkog kluba Borislav Bojić prvo upozoren, pa mu je izrečena opomena i onda isključen sa sjednice tokom rasprave o Prijedlogu zakona o praznicima RS-a.

Problem je nastao tokom rasprave o ovom zakonskom aktu i brojnih replika koje su se na kraju svele na to da li se zastava RS-a "vješa" ili "ističe", gdje je SDS zamjerio poslaniku SNSD-a Perici Rajčeviću koji je za zastavu rekao da se "vješa".

Bojić je na to burno reagirao, ali s mjesta i kada mu nije bila data riječ da govori.

Predsjednik parlamenta Igor Radojičić tvrdi da je u skladu s Poslovnikom Skupštine izrekao mjeru isključenja Bojića sa sjednice u vezi s raspravom o ovoj tački, te da Skupština nastavlja rad i nakon odlaska SDS-ovih poslanika.

S druge strane, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Perica Rajčević optužio je SDS da se bavi formom, a ne suštinom i da je čitav slučaj nastao zbog njegovog lapsusa.

On tvrdi da je rekao izvjesiti zastavu, a da i "to nije bitno, jer se RS nosi u srcu i treba isticati zastave po raznim trafikama, buregdžinicama i tako derogirati zastavu koja treba da predstavlja RS".

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Krstan Simić pozvao je SDS da se vrati u skupštinsku salu jer se raspravlja o veoma važnom pitanju, dok su poslanici SDS-a potvrdili da danas više neće učestvovati u radu Skupštine, uz oštre zamjerke Radojičiću i SNSD-u da na sve načine sprečavaju SDS u njegovom opozicijskom djelovanju.

Posebno je naglašeno da je za SDS zastava "svetinja" i da ne dozvoljavaju da se o njoj govori kao o nečemu što se vješa".

Rasprava o Prijedlogu zakona o praznicima RS-a nastavljena je nakon kratke pauze.