BiH
6

Poslanici SDP-a: Formirati komisiju za utvrđivanje prihoda i privilegija dužnosnika

FENA
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra danas Inicijativu poslanika Kluba SDPBiH kojom bi se zadužio taj dom da formira privremenu komisiju za utvrđivanje ukupne potrošnje budžetskog novca na ime prihoda i privilegija koje se ostvaruju po osnovu obavljanja dužnosti u institucijama BiH.

Komisija za finansije i budžet je podržala predloženu inicijativu.

Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović je kazao da je ovo inicijativa koja je upućena još prošle godine.

"Dakle, činjenica da je u prošloj godini ovo inicirano govori da nisu razlog ovoj inicijativi nedavni događaji", kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, Komisija za finansije i budžet je vrlo ozbiljno razmotrila ovu inicijativu i „na jedan način dala je i svoju sugestiju da osim transparentnosti, koja je cilj ove inicijative, rezultat rada trebaju biti i mjere na racionalizaciji troškova, što je i intencija Kluba SDP-a koji je predlagač“.

"Komisija bi imala zadatak da utvrdi ukupan iznos potrošenog budžetskog novca u zadnjih sedam godina, odnosno zadnja dva mandata na ime prihoda, ne plaća nego prihoda, onih koji su predmet ove inicijative, kao i svih drugih privilegija", kazao je Magazinović.

Podsjetio je da se ovo odnosi na članove Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH, poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, direktore svih institucija i rukovodeće državne službenike.

"Osim onoga što su njihova, različitim aktima utvrđena prava, mi smo kroz ovu inicijativu tražili i da se za svakog od onih koji imaju pravo na 24-časovno korištenje službenih automobila, kao još jedna od informacija doda i cijena koštanja automobila u trenutku nabavke", kazao je Magazinović.

Dodao je da je prijedlog da ova komisija radi besplatno.

"Naša je procjena da se ovaj posao može završiti u vrlo kratkom roku, od sedam do deset dana, i da u njemu trebaju učestvovati sve političke stranke. Želim reći da transparentnost Parlamentarne skupštine BiH kada su ove stvari u pitanju, nikada nije bila upitna. Međutim, u drugim institucijama i organima vlasti sigurno neće štetiti dodatni stepen transparentnosti na način kako je to parlament pokazao", kazao je Magazinović.