Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0

Poslanici SBB-a BiH na sat vremena napustili sjednicu

FENA
Predsjednik kluba SBB Mirsad Đugum (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjednik kluba SBB Mirsad Đugum (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Poslanici Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) protestno su napustili na sat vremena današnju sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu.

Obrazložili su da time izražavaju protest "zbog napada i prijetnji koje je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović više puta iznio protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića na način da je poručeno: '...nije prvi, ali je posljednji sukob Stranke demokratske akcije (SDA) i Radončića".

Jednosatno napuštanje najavljeno je u saopćenju podijeljenom novinarima odmah na početku sjednice.

"Kada predstavnik najviših državnih vlasti prijeti opoziciji, poručujući nam 'posljednji sukob', a na to ne reagiraju nadležne institucije vlasti, nama kao opoziciji ostaje pravo da između ostalog napustimo zasjedanje ovog doma kao čin kojim upoznajemo domaću i međunarodnu javnost o stanju u BiH, uvjereni da SDA većinski neće podržati da se ovakve prijetnje iznose u njeno ime", citat je iz saopćenja.

SSB-ovci dalje obrazlažu da kao lideri opozicije Izetbegovićeve navedene istupe doživljavaju kao pritisak čiji je cilj da se opoziciono djelovanje i riječ eliminiraju, da se odustane od traženja da vlasti osiguraju bolju budućnost građanima BiH i njihovoj zemlji.

SBB, odnosno opozicija pritom se bori protiv stanja iz zadnjih 20 godina u kojem je SDA imala ključnu ulogu, a odražava se u tome da je BiH danas zemlja siromaštva, ogromne nezaposlenosti, zemlja u koju neće da dolaze investitori i reprezent po korupciji i organiziranom kriminalu, koji su dobili institucionalne forme, naveli su poslanici SBB-a.

"Nije bez razloga što nas mnogi karakteriziraju kao zemlju državne mafije", jedan je od citata iz njihovog saopćenja.

Poslanički klub dalje navodi da SBBBiH i njen lider rade za Bosnu i Hercegovinu, za sve njene građane i za Bošnjake.

Time se Klub suprotstavlja tvrdnjama predsjednika SDA Sulejmana Tihića te Bakira Izetbegovića, također kadra SDA, da šef opozicije Fahrudin Radončić i opozicija navodno rade protiv BiH i Bošnjaka, navedeno je.

SBB-ovci u Predstavničkom domu ističu dalje da će se zalagati za zakone prosperiteta i akte koji će ispraviti loše pojave u oblasti privatizacije, prvenstveno za zakon o poništenju ratne privatizacije.

Najavljuju, kako se naveli, efikasno suprotstavljanje organiziranom kriminalu i korupciji te otkrivanje najvećih poreznih dužnika čiji dug građanima i državi prelazi milijardu KM.

SBB navodi i da će se zalagati za uspostavu pravne ravnopravnosti građana i privrednih subjekata te za raščišćavanje s vezama iz prošlosti kroz zakon o lustraciji.

Jednosatno napuštanje sjednice uslijedilo je prije nego što je Predstavnički dom utvrdio dnevni red svog 11. redovnog i dvodnevnog zasjedanja.