BiH
2

Poslanici razmatrali Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju

FENA
Predstavnički dom PSBiH obavio je danas raspravu o Prijedlogu zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Poslanik Šefik Džaferović kazao je da je Prijedlog zakona izrađen u namjeri da zaštiti osobe koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH te da je Ustavnopravna komisija dala pozitivno mišljenje i na zakon i na nekoliko amandmana koji su, dodao je, upotpunili zakon.

Džaferović je predložio Domu da usvoji ovaj Prijedlog. Poslanica Dušanka Majkić smatra da i Prijedlog zakona i prijedlog amandmana trebaju biti dostavljeni Vijeću ministara BiH na razmatranje.

"Ovim možemo preduprijediti eventualne probleme", kazala je Majkić.

Replicirao je Džaferović koji je kazao da je tačno da postoji veliki broj amandmana, ali da oni ne donose suštinske izmjene u Prijedlogu.

Azra Hadžiahmetović kazala je "da bi bilo divno kada bi Vijeće ministara BiH davalo mišljenje o zakonima", ali da to u praksi ne funkcionira.

"Obično mišljenje od Vijeća ministara dobijemo kasno i nakon što već usvojimo zakon", istakla je.

Poslanik Petar Kunić istakao je da će podržati ovaj prijedlog jer je potreban BiH.

"Ovdje se provodi drastičan mobing. Strašno je kakve priče čujem od uposlenika. Ne smiju se ljudi šikanirati po raznim osnovama. Zakon, istina, može biti širi i obuhvatiti više situacija, ali izmjenama i dopunama ga možemo korigirati", zaključio je.