Korak unazad
0

Poslanici PSBiH nisu postigli dogovor o ličnoj karti

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine.

Predložene izmjene i dopune, između ostalog, predviđaju da se u novu ličnu kartu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni koji su ugrađeni u putne isprave, a novina bi bila i uvođenje elektronskog potpisa, o čijem bi se stavljanju na ličnu kartu građani dobrovoljno izjašnjavali.

Prijedlog ovog zakona nije dobio pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Članovi komisije iz RS-a glasali su protiv predloženog zakona, nakon što nisu usvojeni njihovi amandmani.

Jedan od "spornih“ amandmana, koji je bio "kamen spoticanja“ i na sjednici Komisije, a izazvao je i diskusiju na sjednici Doma je onaj koji je predložio poslanik Lazar Prodanović, a koji predviđa da se u ličnu kartu pored mjesta prebivališta dodaju entitet, kanton ili Distrikt Brčko; da se pored državljanstva BiH dodaje i državljanstvo entiteta te da pojedinačni podaci umjesto isključivo latinicom, kako je bilo do sada, mogu biti napisani i/ili ćiriličnim pismom.

I tokom današnje diskusije na sjednici Doma, većina poslanika iz RS-a isticala je potrebu prihvatanja ovog amandmana.

Poslanik Šefik Džaferović, koji je i Predsjedavajući Ustavnopravne komisije, kazao je da podržava izvorni tekst zakona, navodeći da su se u amandmanskoj fazi pojavili amandmani koji "dobrano kompliciraju ovu stvar i koji su doveli do negativnog izvještaja Komisije“.

"Pojavili su se amandmani koji sada vraćaju stvari nazad, unazad 10 godina. Mi smo prije 10 godina definirali izgled lične karte, sadržaj, odnos jezika i pisama na ličnoj karti i podataka. Sada se traže izmjene u tom pravcu i pokušava se vratiti na pozicije koje su bile prije 10 godina“, kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako misli da se radi o važnom zakonu kojeg bi trebalo održati u životu i usvojiti ga u tekstu kako je predloženo od Vijeća ministara BiH, bez ikakvih promjena.

"Predlažem da Predstavnički dom glasa protiv negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije, da se to ponovo vrati u komisiju, ako treba i Vijeće ministara da se o ovome izjasni, i da onda usvojimo tekst koji nam je potreban“, kazao je Džaferović.

Poslanik Božo Ljubić je kazao kako bi svi poslanici trebali učiniti maksimalan napor da dođu do prihvatljivog dokumenta.

"Mislim da možemo izaći iz ove situacije ako nam je istinski cilj, a mislim da jeste svima, da se usvoji ovaj zakon, jer je nova osobna iskaznica sa ovim novim elementima neophodna. Predložio bi da danas tražimo rješenje kako ga održati u životu i kako doći do prihvatljivoga rješenja za sve“, kazao je Ljubić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović je kazao da podržava prijedlog zakona koji je dostavilo Vijeće ministara, te da misli da bi bilo dobro da i Predstavnički dom podrži takav tekst zakona.

Podsjetio je da je ovaj zakonski projekt došao od Vijeća ministara na čijem čelu je Nikola Špirić i od resornog ministarstva na čijem čelu je Sredoje Nović.

Po njegovim riječima, pomalo je neobično da ministri iz jedne političke stranke obrazlažu zašto treba prihvatiti ovaj zakon, a onda poslanici iz iste te stranka na sjednici Doma obrazlažu argumente zašto to treba odbaciti.

"Mislim da barem tu koordinaciju trebamo uspostaviti, to će nam biti od koristi svima“, kazao je Bećirović.

Istaknuo je da je demokratsko pravo poslanika da odlučuju u Parlamentu kako oni smatraju da treba da odlučuju.

"Međutim, jedno je jasno, povratka unazad neće biti. Ne postoji ovdje parlamentarna većina za povratak unazad. Mislim da ovo pitanje treba riješiti ovako kako je došlo od Vijeća ministara, a ako i dođe do blokade usvajanja ovakvog zakonskog projekta, od toga sasvim sigurno neće imati niko koristi, ali ćemo svi zajedno imati štetu“, kazao je Bećirović.

Replicirala mu je zastupnica SNSD-a Milica Marković navodeći da je pokušao nespretno da imputira postojanje nekoordinacije i neusaglašenosti između Kluba SNSD-a i ministra koji je predložio ovaj zakon.

"Uopšte nije tačno to da je konfuzija između nas i ministarstva, nego se radi o tome da mi imamo pravo kao klub, i ne samo naš klub, nego i drugi poslanici, da daju svoj doprinos. Naš doprinos sa amandmanima kolege Prodanovića upravo ide u pravcu da se nešto u tom zakonu doradi, odnosno da se ispoštuju ustavne kategorije kao što je jezik i pismo, kao što je postojanje entiteta u ovoj zemlji“, kazala je Marković.

Rasprava o prijedlogu ovog zakona je završena, a poslanici će se o njegovoj sudbini izjašnjavati nakon što okončaju raspravu o svim tačkama dnevnog reda.