BiH
3

Poslanici PSBiH nezadovoljni radom VSTV-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Većina poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu izrazila je nezadovoljstvo radom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Razmatrajući godišnji izvještaj o radu ove institucije čuli su se prijedlozi da se organizira posebna sjednica o stanju u pravosuđu, a predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) čak je kazao da ovaj izvještaj pokazuje lažno stanje u pravosuđu.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović upozorio je da ne postoji stav VSTV o tome da izvještaje te institucije ne podržavaju poslanici i delegati PSBiH, iako iz VSTV često čuje da postoji politički pritisak na njihov rad.

Osvrnuo se na izvještaj sutkinje Johane Cornere u kojem ona upozorava da je sud višestruko vraćao optužnice zbog nedovoljnog iskustva tužitelja, a najavljeno je i da VSTV radi na izmjeni zakona u vezi ocjenjivanja u radu tužioca te je dodao da bi on volio da neke od ovih stvari prepozna Vijeće.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović doživljava VSTV kao regulator rada pravosuđa, ocjenjujući da se suprotno tome institucije pravosuđa sve više ponašaju kao porodične firme.

"Takva praksa nije dobra i ne vodi ka ostvarenju zacrtanog cilja, a to je da građani vjeruju u bh. pravosuđe", kaže Mehmedović, uz isticanje da ne postoji ujednačena sudska praksa.

Poslanica SDA Nermina Kapetanović je posebno istaknula da u Izvještaju postoje preporuke Evropske komisije koje godinama nisu provedene, te smatra da često nije jasno da li u pravosuđu žele da budu nedodirljivi ili nezavisni.

Kako je kazala poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević, sudeći po današnjim diskusijama, referendum s pitanjem da li ste zadovoljni radom pravosuđa u BiH imao bi široku podršku.

Nakon niza primjedbi na rad VSTV-a, poslanicima se obratio predsjednik Milan Tegeltija podsjetivši da je ovo vijeće regulatorno tijelo nastalo sporazumom o prijenosu nadležnosti nakon čega je donesen Zakon o VSTV-u.

Istaknuo je i da je osnovni zadatak imenovanje i nadzor na radom sudija i tužilaca, te je naglasio da bi mu bilo drago da se organizira tematska sjednica na kojoj bi se otvoreno govorilo o svim otvorenim pitanjima.

Osvrnuo se na pitanje političkih pritisaka, kazavši da podržava svaku kritiku na rad pravosudnih institucija, ali problem nastaje kada predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti uđu u sferu pojedinačnih predmeta.

Pozvao je da se zbog nekoliko predmeta ne dozvoli urušavanje cijelog sistema, odnosno da se zbog, kako je simbolično kazao, "kile mesa odsiječe glava".

"Kada je u pitanju manjak povjerenja javnosti u pravosuđe, ono nije ni blizu potrebnog, ali povjerenje nemaju ni Vijeće ministara, niti parlament. Generalno javne institucije nemaju povjerenje javnosti zbog lošeg životnog standarda", mišljenja je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Svoj stav o godišnjem izvještaju o radu ove institucije poslanici će dati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda. Iako je sada na redu bila poslanička rasprava o revizorskim izvještajima za 73 državne institucije, odlučeno je da o njima poslanici raspravljaju prije početka sljedeće sjednice.