BiH
3

Poslanici PSBiH danas o imenovanju Zvizdića i ukidanju "bijelog hljeba"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) će na sjednici, koja je zakazana za danas, razmatrati Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije - SDA).

Pred poslanicima bi se trebale naći i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama kojima bi se bh. zvaničnicima ukinulo pravo na naknadu plaće nakon prestanka funkcije ili takozvani "bijeli hljeb".

Razmatranje ovog zakona predložili su poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH naglašavajući da bi se u ovom zakonu trebao brisati član 48., a takvim izmjenama zakona, smatraju u ovoj stranci, napravile bi se uštede od oko 6,5 miliona KM svake četiri godine, kao i određene uštede u svakoj pojedinačnoj godini.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH, koje je predložio poslanik Socijaldemokratske parije (SDP) BiH Mirsad Mešić koji nije dobio podršku Komisije za saobraćaj i komunikacije.

Mešić je u obrazloženju naglasio da je potrebno inspekcijski nadzor povjeriti Ministarstvu komunikacija i transporta BiH jer je sadašnje rješenje nadzora koji provodi Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) neadekvatno.

Komisija je predložila da se održi tematska sjednica o toj temi u prostorijama Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH u Banjoj Luci.

Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH u drugom čitanju također je na dnevnom redu današnje sjednice, a nadležna Komisija prihvatila je i nekoliko amandmana koji poboljšavaju tekst ovog zakona i koji su postali njegov sastavni dio.