BiH
0

Poslanici obavili raspravu o izvještajima komisije o prijedlozima zakona za reformu policije

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o izvještajima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH o dva Prijedloga zakona iz oblasti reforme policije.

Radi se o Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlogu zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost nije podržala prijedloge ovih zakona u amandmanskoj fazi, a odbacila je i sve uložene amandmane. Predložene zakone podržali su članovi Komisije iz SNSD-a, Stranke za BiH, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., dok su protiv bili članovi komisije iz SDA, SDS-a i SDP-a BiH.

Na današnjoj sjednici su uglavnom ponovljeni ranije izrečeni stavovi političkih stranaka o predloženim zakonskim rješenjima.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je pozvao poslanike da stvore još jednu šansu BiH te da vrate izvještaje Zajedničkoj komisiji koja bi u narednih nekoliko dana ponovno razmotrila predložene zakone, pokušala približiti stavove te Domu dostavila nove izvještaje.

Nakon što bude obavljena rasprava o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice poslanici će se izjasniti i o izvještajima Zajedničke komisije o ova dva zakonska prijedloga.