BiH
0

Poslanici NSRS o deklaraciji o karakteru rata u BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će danas na sjednici predloženu deklaraciju “o karakteru rata u Bosni i Hercegovini“, koju je inicirala Boračka organizacija RS-a.

U toj organizaciji institiraju na njenom donošenju, iako deklaracija nije zakonski akt i njome se samo izražavaju stavovi o određenim pitanjima.

Taj dokument naslovljen je kao "Deklaracija o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995.godine“ i sadrži 13 zaključka, u kojima se, između ostalog, govori da je u BiH bio "tragični ratni sukob“ koji je "na osnovu naučnih, stručnih i istorijskih kriterijuma i standarda imao karakter građanskog rata, s visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora“.

Kritikuje se rad Haškog suda, izražava i nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine jer nisu procesuirani ratni zločini nad Srbima, te traži revizija svih izrečenih sudskih presuda, primjenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine u procesima suđenja za ratne zločine, a od pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini zahtijeva da se procesuiraju ratni zločini počinjeni nad srpskim narodom „od regularne vojske Hrvatske na prostorima Bosne i Hercegovine“.

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem dugu RS-a, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o koncesijama, kao i izmjene i dopune Zakona o šumama, u kojima je Vlada odustala od smanjenja rente za općine i ostavila dosadašnji procent od 10 posto.

Na dnevnom redu su, između ostalog, i informacije o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja i reformi penzijskog sistema u RS-u te Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, u iznosu od 15 miliona KM da bi se kupila vozila i oprema za entitetsku policiju.

Bit će razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za prodaju akcija državnog kapitala u „Tehničkom remontu“ Bratunac, metodom neposrednog odabira kupca, kompaniji "ELW Global Limited" iz Johannesburga, Južnoafrička Republika.