Parlament FBiH
0

Poslanici nekažnjeno odsustvuju sa sjednica

SRNA
Nijedan poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji je bez opravdanja odsustvovao sa sjednice do sada nije novčano kažnjen iako je Administrativna komisija krajem prošle godine donijela Odluku o sankcionisanju neopravdanih izostanaka.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH ima 97 poslanika, a njih 17 bez opravdanja nije prisustvovalo na nekoliko sjednica održanih u posljednja tri mjeseca, pišu Nezavisne novine u sutrašnjem broju.

Nijednom od ovih 17 poslanika, koji su uglavnom profesionalci, nije umanjena plata, koja bez ikakvih dodataka iznosi oko 2.500 KM. 

Odluka Administrativne komisije Predstavničkog doma propisuje da profesionalnim poslanicima treba da bude odbijeno 130 KM za svaki dan zasjedanja kojem neopravdano nisu prisustvovali, a onima koji nisu profesionalci po 100 KM. Ova odluka je donesena u decembru nakon što se Predstavnički dom nije mogao izjasniti o određenim zakonima, jer nije bilo kvoruma. 

U Predstavničkom domu tvrde da još nijedan poslanik nije kažnjen, jer do sada nisu bili u mogućnosti da to urade, ali da će se naredne sedmice praviti obračun za martovske plate i da će svakom poslaniku retroaktivno biti odbijeno od plate dio novca zbog neopravdanog odsustva sa sjednica.

Po evidenciji Predstavničkog doma o prisustvu sjednicama, u posljednja tri mjeseca najviše neopravdanih izostanaka imaju poslanici iz Kluba hrvatskih zastupnika HSS-HSP. 

Predstavnici Centara civilnih inicijativa nedavno su upozorili da je Parlament FBiH u kontinuitetu najneefikasnija institucija vlasti u BiH i da je u tri godine svog mandata od 346 planiranih, usvojio 60 zakona.