Zaključci okruglog stola
0

Poslanici ne pokazuju želju za komunikacijom s građanima

FENA
Parlamentarna skupština BiH ima ključnu ulogu u ostvarenju aspiracija prema evroatlantskim integracijama BiH, a integracije zahtijevaju jasnu i direktnu komunikaciju s građanima i medijima, rekao je danas na otvaranju okruglog stola "Građanska inicijativa" zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Vadim Kuznjecov.

Okrugli sto u zgradi državnog parlamenta organizirala je Misija OSCE-a, a u njegovom radu učestvuju parlamentarci i predstavnici civilnog društva.

Kuznjecov je naglasio da je veoma važno da se parlament istinski otvori za mišljenja građana jer je važno da građani imaju priliku da daju svoju doprinos u tako važnoj historijskoj prekretnici za BiH.

Naveo je da je građansku inicijativu u principu prihvatila Parlamentarna skupština BiH, ali da u ovom trenutku nije adekvatno regulirana.

Kuznjecov se zato nada da će ovaj okrugli sto pomoći PSBiH da pronađe najpogodnija rješenja.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić je kazao da je cilj ovog skupa pronaći rješenje za veće učešće građana u zakonodavnim procesima, odnosno u kreiranju odluka koje se tiču njihovog života.

Praksa u BiH, posebno kada je u pitanju državni parlament, takva je "da se ne možemo pohvaliti", ocijenio je Belkić.

  • A čak ni poslanici ne pokazuju neku želju za takvom vrstom komunikacije. Nema ih u bazi, nema ih u organizaciji okruglih stolova. A oni koji su ih birali trebalo bi da znaju šta se ovdje dešava, rekao je on.

Naglasio je da se sve svodi na inicijative nevladinih organizacija koje pokušavaju artikulirati interese nekih struktura društva (poslodavci, poljoprivrednici, hendikepirani...), ali sve ovisi od ad hoc inicijativa.

  • Nemamo sistema i nemamo regulatornog okvira, rekao je Belkić.

Upitan da li bh. političke stranke imaju praksu komunikacije s građanima, Belkić je rekao da su one zainteresirane za to uglavnom u predizborno vrijeme.

  • Nemamo kontinuiteta, nemamo razrađen sistem komunikacije s građanima van predizbornih kampanja, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić.