Ušteda oko pola miliona KM
0

Poslanici i delegati bez naknada za rad u komisijama

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH ostaće bez naknada za rad u redovnim komisijama, a onima koji nisu iz Sarajeva biće ukinute i dnevnice za dolazak na sjednice parlamentarnih domova i komisija.

Ovu odluku donijela je Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, a njom bi, prema prvim procjenama, parlamentarci na godišnjem nivou mogli da uštede oko pola miliona KM.

Ova odluka posljedica je stalnog pritiska i kritike javnosti na prevelika primanja poslanika, te da to i nisu neki veliki izdaci i da njihovo ukidanje neće mnogo značiti parlamentarcima, jer će im ostati glavnina primanja među kojima su, osim  plate, paušal, putni troškovi i dnevnice za putovanja u inostranstvo.

Sagovornik lista navodi da je logično ukinuti dnevnice za dolazak u Sarajevo, jer besmisleno je da neko dobija dnevnicu kada dolazi na svoje radno mjesto.

"Takođe, naknade za učenje jezika i rada na računaru su potpuno bespotrebne, jer ko ne poznaje te dvije stvari, ne treba ni da bude poslanik", navodi sagovornik "Presa".

Zamjenik predsjedavajućeg administrativne komisije Dušanka Majkić tvrdi da uprkos ovoj odluci, plaćanje zaposlenih u zajedničkim institucijama ostaje i dalje veliki problem.

"I dalje postoji ogromno šarenilo. Recimo, naknade za rad u komisijama koje osniva Savjet ministara su duplo veće nego naknade u 'ad hok komisijama' parlamenta BiH. Treba obratiti pažnju na sve troškove u svim institucijama, a naročito u ogromnom broju raznih agencija na zajedničkom nivou koje ništa ne rade, a na koje se baca veliki novac", kaže Majkićeva.
Inače, Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da su parlamentarci u 2008. godini na ime dnevnica u zemlji potrošili oko 270.000 KM, dok je oko 230.000 KM izdvojeno za rad raznih komisija.