Predstavnički dom PSBiH
0

Poslanici danas o izmjenama Zakona o ličnoj karti

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da u drugom čitanju razmotri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma ranije je usvajanjem ova dva zakonska prijedloga, nakon više odlaganja, završila komisijsku proceduru, što je bio uslov da se predloženi zakoni o ličnoj karti i prebivalištu nađu pred poslanicima.

Komisija je usvojila i amandmane Vijeća ministara na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH kojima je utvrđena mogućnost navođenja entitetskog državljanstva u ličnoj karti i pisanje podataka latiničnim i ćiriličnim pismom.

Protiv prijedloga izmjena i dopuna Zakona o ličnoj karti i Zakona o prebivalištu i boravištu glasali su bošnjački članovi Ustavno-pravne komisije, a jedan od argumenata bio je da su amandmani u Vijeću ministara usvojeni preglasavanjem bošnjačkih ministara.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti predviđeno je ugrađivanje biometrijskih podataka u ličnu kartu, dok se izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu, između ostalog, propisuje podnošenje dokaza da osoba koja prijavljuje prebivalište zaista živi na toj adresi.

Na predloženom dnevnom redu su i izvještaj Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Predstavničkog doma parlamenta BiH, koja je radila u prethodnom mandatu parlamenta BiH.

Poslanici bi trebalo da razmotre i izvještaje o radu u prošloj godini redovnih parlamentarnih komisija, a na sjednici bi trebalo da bude imenovan i bošnjački član Upravnog odbora Javnog RTV servisa BiH.

Predstavnički dom bi danas trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH nije podržala principe predloženog zakona, ali je prihvaćen zaključak da Komisija predloži domovima da donesu zaključak da se ova materija regulira u izmjenama i dopunama Krivičnog zakona.

Kolegijum Doma  je odlučio da sa predloženog dnevnog reda skine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, u prvom čitanju, zbog potrebe usaglašavanja nadležne Komisije sa kolegijumima oba doma parlamenta.

Sa dnevnog reda se skida i Informacija Vijeća ministara BiH o stanju i problemima u funkcionisanju Vanjskotrgovinske komore BiH, zbog neispunjavanja poslovničkih uslova za razmatranje, odnosno nedostavljanja mišljenja nadležne Komisije za vanjsku trgovinu i carine, saopšteno je iz parlamenta BiH.