BiH
0

Poslanici Bundestaga posjetili PSBiH

FENA
Poslanici njemačkog Bundestaga koji su članovi parlamentarne Komisije za peticije razgovarali su u ponedjeljak sa članovima Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku i s predsjedavajućim Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH Miloradom Živkovićem, odnosno Ilijom Filipovićem.

Gosti su upoznali bh. parlamentarce s njemačkom praksom u kojoj je prema ustavnom zakonu pravo svakog pojedinca da reagira na odredbe državnog zakonodavstva ukoliko smatra da je njima oštećeno bilo koje njegovo pravo.

Komisiji Bundestaga je tokom prošle godine prispjelo 17.000 peticija kojima se bavi komisija sastavljena od 25 poslanika i brojne prateće službe.

Članovi Zajedničke komisije kao i predsjedavajući domova pojasnili su gostima da se razmatranjem peticija, žalbi i predstavki mnogo više bave tijela na entitetskim nivoima vlasti kao i institucije ombudsmena ali da se osjeća potreba da Parlamentarna skupština BiH ima jedno tijelo kojima bi se građani mogli obraćati.

Istaknuto je i da domove PSBiH čini ukupno 57 poslanika i da u ovom momentu jednostavno ne postoje realne pretpostavke da se takvo tijelo formira i efikasno djeluje, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.