Godina od izbora, a vlasti nema
0

Posla ima, svi u ministre!

Sarajevo-x.com
Ministarstva nisu popunjena ministrima, očigledno je da posla ima ali ga nema ko raditi, kažu u Udruženju "Akcija građana".

U ponedjeljak se navršava tačno godina dana od kako Bosna i Hercegovina nema konstituisanu demokratski izabranu vlast na razini države.

Udruženje "Akcija građana" odlučila je da na simboličan i subverzivan način obilježi ovaj dan političkim performansom koji započinje u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine a završava na Trgu Bosne i Hercegovine, pred zgradom Parlamenta. Njihov slogan je "Posla ima, svi u ministre!"

Ideja je skrenuti pažnju javnosti da u postojećem Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje pravni mehanizmi koji bi vladajuće politikante prisilili da konstituišu vlast i započnu sa prijeko potrebnim reformama. Kako stvari stoje, tehnički mandat se može nastaviti narednih 20 godina sa Vijećem ministara koje ne odražava demokratsku volju građana i Parlamentom u kojem još uvijek imaju većinu.

Iz ovog razloga "Akcija građana", zajedno sa simpatizerima i članovima drugih udruženja, planira formirati Alternativno vijeće ministara, čija će se prva osnivačka sjednica održati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine sa početkom u 12:30 sati. Na sjednici će se konstatovati "krizno stanje", imenovati ministri za svih osam postojećih ministarstava uz dodatak potvrde imenovanja Damira Nikšića kao ministra za kulturu i obrazovanje, saopćili su iz Udruženja.

Nakon toga, novooformljeno "Vijeće ministara" će se uputiti prema zgradi Parlamenta BiH, u namjeri da, za razliku od postojećih ministara, zaista počnu da rade svoj posao. Prisutni članovi "Vlade BiH" će tom prilikom, u 13:30 sati, dati intervju svim prisutnim medijima.