Savez udruženja potrošača
0

FOTO / Poskupljenje struje udar na već siromašne potrošače

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x)
Savez udruženja potrošača Bosne i Hercegovine upozorio je da bi poskupljenje struje za više od 30 posto, koliko traži elektroprivredno preduzeće, bio težak udar na već osiromašene potrošače.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom zahtjeva za povećanje cijene električne energije domaćinstvima od Elektroprivrede BiH, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH Murat Rašidović je kazao da su udruženja potrošača proučila taj zahtjev i utvrdili da se najveći procent poskupljenja električne energije traži za domaćinstva i to više od 30 posto.

"Ogorčeni smo takvim zahtjevom jer cijenimo da bi takvo povećanje koje bi trebalo da stupi na snagu od 1. jula znatno izazvalo poskupljenja i drugih namirnica značajnih za životni standard građana“, kazao je Rašidović.

Dodao je da će 9. juna u Mostaru u FERK-u biti održana konačna rasprava vezana za usvajanje novih tarifa.

"Apelujemo na FERK da taj zahtjev razmotri s posebnom odgovornošću, uvaži ekonomsko-socijalnu situaciju i da, ako se odluči na povećanje cijena, to bude minimalno“ , kazao je Rašidović.

Predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić kazala je da su se kao umješači uključili u redovni proces koji FERK vodi po zahtjevu EPBiH i da u raspravama nastoje argumentirano osporiti taj zahtjev, odnosno da se u tom smislu donese primjerenija odluka.

"Svjesni smo da će doći do povećenja cijena, ali sigurno ne bi trebalo da bude u mjeri kako je to zahtjevom uložila Elektroprivreda“, kazala je Bulić.

"Neizvjesno je koliko će biti to povećanje, ali procjenjuje se da bi zahtjevani rast cijena električne energije izazvao i rast troškova života u četveročlanoj porodici za oko 16 posto“, kazala je Bulić, napominjući da bi se time učinilo beznačajnim i nedavno povećanje penzija od pet posto.

Istaknuli su da bi u tom slučaju gubitnici bili i Elektroprivreda i građani. Bulić je kazala da bi povećanje cijena električne energije po uloženom zahtjevu bitno poremetilo osnove finansijske stabilnosti i dovelo do povećanja inflacije.

"Dodajući tome, nepostojanje mjera socijalne politike, utjecat će se direktno na smanjenje potrošnje električne energije, kao i na pogoršanje situacije s naplativošću prodate električne energije“, kazala je Bulić.

Kako je poznato, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je prije dva mjeseca, s tadašnjim generalnim direktorom na čelu, pokrenula kod Federalne regulatorne komisije za električnu energiju treći tarifni postupak radi utvrđivanja novih tarifnih stavova za električnu energiju i korištenje distributivne mreže.

Dosad je obavljeno više rasprava u tarifnom postupku, a konačnu odluku o strukturi i obimu promjena nakon okončanja postupka donosi Federalna regulatorna komisija za električnu energiju.

Očekuje se da će odluka Federalne regulatorne komisije za električnu energiju biti donesena do kraja ovog mjeseca.