Bez reakcije vlasti
0

Poskupjelo brašno, hoće li biti lančanih poskupljenja?

Sarajevo-x.com
Brašno je u Bosni i Hercegovini poskupjelo, a hljeb će uskoro. Tek će se vidjeti hoće li se zaustaviti na tome. Mlinari i pekari kažu da su primorani na podizanje cijena zbog toga što domaća proizvodnja pšenice ne može zadovoljiti potrebe BiH, a cijene uvozne pšenice su počele bujati. Uz sve to - izostale su adekvatne mjere državnih organa, javila je Federalna televizija.

Vremenske neprilike ove godine učinile su svoje. Loš urod pšenice uvjetovao je njeno poskupljenje, koje je stiglo i do nas. Cijena brašna na domaćem tržištu u posljednjih nekoliko dana skočila je za 10 do 15 posto.

"Već imamo situaciju da je u posljednjih mjesec dana cijena pšenice u okruženju porasla oko 60 posto. U susjednim zemljama ona je oko 200 eura po toni, u Evropi je već 240 eura po toni. Onda je i svaka nova isporuka brašna iz susjednih zemalja skuplja", pojašnjava Alija Šabanović, direktor Žitozajednice BiH.

Ekonomski analitičar Igor Gavran tvrdi da država nije spremna intervenirati niti robnim rezervama niti kreditima Razvojne banke za povoljnije nabavke po nižim cijenama. Stanje je, kaže on, alarmantno jer će trpjeti potrošači i privreda.

Ograničene su i količine robnih rezervi. I to nije sve. Poskupljenje pšenice za sobom će povući, sada je već izvjesno, i poskupljenja ostalih proizvoda.

"Podbacio je urod i kukuruza i drugih žitarica koje se tradicionalno koriste u ishrani stoke, tako da će, sasvim izvjesno, doći do povećanja cijena i mesa i svega što je bazirano na ishrani tim žitaricama", tvrdi Šabanović.

Iz Žitozajednice kažu da mlinari i pekari nemaju puno izbora nego povećati cijene i brašna i hljeba. U kojoj mjeri, odlučit će sami pekari. Inspektori su prije nekog vremena rekli da nema razloga za poskupljenje hljeba, a da li će to nešto značiti za građane – vidjet će se uskoro. Zasad je jedina optimistična vijest da će brašna i hljeba biti na tržištu dovoljno. Sreća je, kažu, da je pšenica odlično rodila u SAD-u. Drugo je pitanje – hoće li biti novca da se ona kupi, jer se cijene tamo već sada kreću oko 300 dolara po toni.