BiH
114

Posjetitelje na Coca Cola Sarajevo Holiday Marketu očekuje i klizalište na otvorenom

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U prostorijama Općine Centar Sarajevo u četvrtak, 1. decembra 2016. godine organizirana je konferencija za medije na kojoj su u ime organizatora i suorganizatora Nedim Lipa, načelnik središnje sarajevske Općine Nedžad Ajnadžić i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić predstavili ovogodišnji, šesti po redu Coca-Cola Sarajevo Holiday Market.

Najveseliji sarajevski zimski događaj Coca-Cola Sarajevo Holiday Market ove godine će se dešavati na novoj adresi – u parku Hastahana na Marijin Dvoru i to u vremenu od 7. decembra 2016. godine do 14. januara 2017. godine, a u okviru tog perioda Sarajlije će zajedno proslaviti sve praznike koji se slave krajem jedne i početkom druge godine.

Podsjećanja radi, Coca-Cola Sarajevo Holiday Market zajednička je aktivnost Udruženja građana ZUP (Zona unaprijeđenog poslovanja) Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, nastala pod okriljem USAID Sida Firma Projecta i u saradnji sa Gradom Sarajevom. Ovogodišnji Coca-Cola Sarajevo Holiday Market bit će realiziran uz veliku podršku Općine Centar, na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, te značajnu pomoć Vlade Kantona Sarajevo.

Lipa je izrazio veliku zahvalnost gradonačelniku Komšiću i načelniku Ajnadžiću kazavši da bez njihove podrške organizacija ovogodišnje manifestacije ne bi bila moguća.

Coca Cola Holiday Market ove godine se dešava na znatno većem prostoru, prostoru parka Hastahana na 11 hiljada metara kvadratnih, u samom Centru Sarajeva. Naša vizija ide u pravcu da se taj prostor aktivira, da se njegov potencijal u budućnosti iskoristi i da to postane jedan od najatraktivnijih javnih prostora za organizaciju kulturno-umjetničkih sadržaja u Sarajevu. Pored tradicionalnih sadržaja ovaj prostor nam daje mogućnost da se proširimo i uvedemo dodatne sadržaje.

Najbolja atmosfera će i ove godine zasigurno vladati u pivnici PAN Winter Pub u kojoj će se svakog dana tokom trajanja Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa u poslijepodnevnim satima dešavati After Work Zabave uz nastup Sarajevo Holiday Dua, dok će se navečer u istom prostoru održavati koncerti, promocije, degustacije...

Za najmlađe će na Marketu biti postavljena igraonica Argeta Junior Play House, gdje će se djeca moći dobro zabaviti, ali i naučiti korisne stvari. Bit će tu i Jaffa Luna Park, kao i Coca-Cola Selo Djeda Mraza, gdje posjetitelje očekuje prava magija. Dobroj atmosferi doprinosit će i dešavanja na vanjskoj bini, BH Telecom Ultra Stageu, gdje će svakog dana nastupati brojni izvođači, animatori, maskote....

Ne smijemo zaboraviti ni ono zbog čega Coca Cola Sarajevo Holiday Market nosi ime, a to je market, odnosno kućice i štandovi zakupaca na kojima će se moći kupiti jedinstveni i atraktivni praznični pokloni, rukotvorine domaćih proizvođača, okrijepiti se toplim napicima i ukusnom hranom. Novitet ovogodišnjeg Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa jeste Addiko Klizalište na otvorenom, sa pravim ledom na oko 400 kvadratnih metara, a na kojem će klizanje tokom 39 dana trajanja sarajevske zimske bajke biti besplatno. Na kraju želim da se zahvalim Općini Centar i načelniku Ajnadžiću, čovjeku sa kojim smo u par minuta postigli dogovor i čovjeku koji nam je dao sve resurse Općine Centar na raspolaganje kako bismo kreirali ovu zimsku bajku, pojasnio je Lipa.

Gradonačelnik Komšić iskazao je zadovoljstvo što i se ove godine organizira Holiday Market u Sarajevu jer to je manifestacija koju imaju svi veliki gradovi u Evropi.

"Jako je važno da imamo mogućnost da našim građanima u ovim prazničnim danima možemo pružiti raznovrsne sadržaje. To će biti mjesto na kojem će svi građani bez obzira na starosnu dob naći interes da dođu. Zahvaljujem se Općini Centar što je ustupila prostor organizatoru, a ja sa nestrpljenjem očekujem da manifestacija i zvanično bude otvorena", istakao je Komšić.

Načelnik Ajnadžić kazao je da je Općina Centar u želji da poboljša turističku ponudu, ali i da svojim građanima obezbijedi ugodniji ambijent za predstojeće praznike, odlučila da pomogne organizaciju Coca-Cola Holiday Marketa.

"Ovo će biti prvi put da se Coca-Cola Holiday Market održava na području općine Centar, a cijela manifestacija koja će trajati do polovine januara bit će organizovana na području Hastahane. Ovogodišnja manifestacija ponudit će raznovrstan sadržaj, a Općina Centar je prepoznala višestruki značaj. On se prvenstveno ogleda u privlačenju turista, radnim mjestima koja će biti otvorena na ovom području, ali i prilici da naši najmlađi sugrađani tokom narednog perioda imaju priliku da besplatno koriste ledenu plohu koja će se nalaziti na ovom mjestu. Kao odgovorna lokalna zajednica želimo da damo podršku razvoju biznisa i turizma, ali istovremeno da našoj djeci, pa i starijim zainteresovanim sugrađanima omogućimo da uživaju u čarima klizanja", dodao je Ajnadžić.

On je najavio mogućnost da ledena ploha ostane na raspolaganju građanima, prije svega djeci tokom zimskog raspusta, a da je Općina Centar spremna iznaći način da sufinansira tu aktivnost.