BiH
0

Posjete: Kalin u ponedjeljak u BiH

FENA
Predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za ljudska prava interno raseljenih osoba Valter Kalin, dolazi na poziv vlade u službenu posjetu BiH od 9. do 13. juna.

On će razgovarati s predstavnicima svih nivoa bh. vlasti, raseljenim osobama i povratnicima s kojima će se sresti na terenu, nevladinim organizacijama, međunarodnim agencijama, članovima diplomatskog kora i drugim relevantnim akterima s ciljem da napravi procjenu aktualne situacije u pogledu internog raseljenja u BiH, najavljeno je danas iz UNHCR-a.

To je i prilika da se razgovara o nedavnim dešavanjima te da se identificiraju preostali problemi u iznalaženju trajnih rješenja za interno raseljene, temeljeći se na nalazima i preporukama predstavnika generalnog sekretara UN-a s njegove službene misije BiH 2005. godine.

Kalin je imenovan za predstavnika generalnog sekretara UN-a u septembru 2004. godine na preporuku UN-ove Komisije za ljudska prava (sadašnje Vijeće za ljudska prava). Njegov mandat je da razgovara i zalaže se kod vlada i drugih aktera za prava interno raseljenih osoba, da jača međunarodni odziv na interno raseljenje i usmjeravaljudska prava interno raseljenih osoba kroz sistem UN-a.

Krajem ove godine, Kalin će izvijestiti i UN-ovo Vijeće za ljudska prava o svojim nalazima i preporukama. Posjeta BiH će se završiti konferencijom za štampu 13. juna koju će organizirati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.