BiH
0

Posjeta vojne delegacije Republike Turske Ministarstvu odbrane BiH

FENA
Zamjenik ministra odbrane BiH za politike i planove Igor Crnadak sa saradnicima primio je danas delegaciju Akademije Oružanih snaga Republike Turske, koju je predvodio brigadni general Omer Esenyel.

Zamjenik ministra odbrane izrazio je zahvalnost za višegodišnju pomoć Republike Turske, posebno u školovanju i obuci oficira i podoficira u vojnim ustanovama u Turskoj. Dosad se u Republici Turskoj obučavalo oko 3.360 pripadnika MO i OSBiH.

Govoreći o rezultatima dosadašnje saradnje, Crnadak je istakao potpisivanje Okvirnog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji na vojnim poljima obuke, tehnike i nauke, kao i Implementacijski plan saradnje u oblasti odbrane kojima su predviđene određene aktivnosti koje će se realizirati u obje države.

Crnadak je informirao tursku delegaciju i o najznačajnijim rezultatima u procesu reforme odbrane u BiH te izrazio očekivanja da će Turska i dalje podržavati BiH u ispunjavanju ciljeva ka punopravnom članstvu u NATO, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Brigadni general Omer Esenyel izrazio je snažnu podršku Oružanih snaga Republike Turske Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na tom putu te podršku za daljnjim školovanjem pripadnika OSBiH u ovoj zemlji.