BiH
0

Posjeta predstavnika oružanih snaga BiH EUFOR-u

FENA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Sifet Podžić sastali su se danas sa generalmajorom Ignacijom Martinom Villalainom u Glavnoj komandi EUFOR-a.

Na sastanku je bilo riječi o nizu pitanja vezanih za napredak ostvaren u prenosu vojnih nadležnosti sa EUFOR-a na Oružane snage BiH (OSBiH). Razgovaralo se konkretno o najnovijim uspjesima ostvarenim u protuminskim aktivnostima, kao i o pitanjima lokacija za skladištenje naoružanja i municije.

EUFOR i OSBiH provode zajedničke aktivnosti na verifikaciji lokacija, u čemu je ostvaren znatan uspjeh. Skladištenje oružja i municije u BiH je u prošlosti bio akutni problem, ali kontinuirani napori EUFOR-a i OSBiH-a na rješavanju ovog problema jamče sigurno i stabilno okruženje.

Komandant EUFOR-a nedavno je obišao jednu lokaciju za skladištenje municije kako bi se lično osvjedočio koju metodu timovi za verifikaciju koriste. Komandant EUFOR-a je bio vrlo zadovoljan onim što je vidio, što je i prenio ministru Cikotiću i generalu Podžiću na ovom sastanku.

Sastanak je zaključen diskusijom o budućim zajedničkim aktivnostima obuke EUFOR-a i OSBiH-a.

Za OSBiH 2008. je „godina obuke” pa je ovaj sastanak pomogao da se dogovore napredniji planovi obuke radi podrške realizaciji ovog cilja, saopćeno je iz EUFOR-a.