BiH
17

Posjeta pape Franje najznačajniji projekat BHRT-a

Klix.ba
Radio-televizija Bosne i Hercegovine je generalni medijski pokrovitelj posjete pape Franje Sarajevu, i to je najznačajniji projekt BHRT-a ove godine.

Cjelodnevni specijalni program, u subotu, 06. juna će biti realiziran u punom HD kvalitetu, sa šest reportažnih kola, 40 fiksnih kamera, 20-tak mobilnih ENG ekipa kojima će pokrivati cijelu mapu puta, kao i sve zvanične susrete i posjete pape Franje.

Radio Bosne i Hercegovine će emitirati Specijalni program u dva dijela. Prvi dio od 08.00 do 13.00, a drugi dio od 16.00 do 20.30 sati. Voditeljice Specijalnog programa biće Aziza Hadžović i Ermina Hrustemović, a između ostalog u programu će biti riječi o političkom, društvenom i vjerskom značaju posjete Pape za BiH. Tu su i priče o samostanima u Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Fojnici, Isusovcima u BiH, pripremama hodočasnika za dolazak u Sarajevo, priča o obitelji Hajderovac koja je napravila stolicu za Papu, te pripremi odore, hrane i pića za uvaženog gosta.

Bit će emitovana i priča o horu iz Srebrenice koji će pjevati papi, te o tome šta o papinom dolasku kažu u drugim vjerskim zajednicama. Radio Bosne i Hercegovine će prenositi obraćanje pape u Predsjedništvu BiH (u 10.10), Svetu misu sa stadiona Koševo (u 11.00), te ekumenski i međureligijski susret (u 17.30 sati).

Papa Franjo će, prema programu boravka, od trenutka slijetanja u sarajevsku zračnu luku do polaska prema Rimu, u glavnom gradu BiH provesti 11 sati, a BHT 1 će emitirati nešto više od 13 sati programa.

Od 07.00 sati BHRT će pratiti sva zbivanja, od službenog dočeka na Sarajevskom aerodromu, ceremonije dobrodošlice ispred Predsjedništva BiH te posjete samom Predsjedništvu. Od 10.10 planirano je uključenje u Predsjedništvo i prijenos obraćanja Svetog Oca i članova Predsjedništva. Od 11.00 u programu je prijenos Svete mise.

U specijalnom programu BHT 1 od 16.20 bit će emitiran prijenos papine posjete i obraćanja u katedrali Presvetog Srca Isusova. Od 17.30 prijenos posjete Franjevačkom međunarodnom centru, gdje će biti održan Ekumenski i međureligijski susret. Od 18.30 susret s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. Kamere BHT 1 će i pratiti i odlazak pape Franje prema Aerodromu kao i oproštaju ceremoniju od 19.45.

U sklopu specijalnog programa BHT 1 planirana su javljanja reportera sa sedam lokacija, razgovori sa gostima kao i brojni prilozi i dokumentarni sadržaji. Gosti programa će biti mons. Niko Ikić, fra Mile Babić, vlč. Anto Ledić, obitelj Žontar, fra Ivan Nujić, prof. Zorica Maros, prof. Pavle Mijović, mons. Petar Jukić, fra Vijeko Tomić, fa Iko Skoko i mr. vlč. Juro Babić. Novinarske ekipe će pratiti trasu kretanja papamobila i susrete Svetog Oca s građanima i vjernicima.

Urednica projekta je Alenka Bruck, glavni redatelj Vedad Hodžić, producentice Aldina Mehić i Belma Gujić, voditelji cjelodnevnog programa Nikola Marković i Neda Tadić, komentatori Samira Krehić, Dejan Garić i Adis Deljković, reporteri Ivana Crnogorac, Slaviša Starčević, Adela Topalović, Haris Bilalović, Maja Nikolić, Stanislava Marić i Željana Mehmedika.

U nedjelju, 07. juna od 20.00 satri, u specijalnoj emisiji, gosti urednika i voditelja Nikole Markovića će komentirati poruke pape Franje i odjeke njegova posjeta vjernicima i građanima BIH.