BiH
0

Posjeta Disciplinskom centru za maloljetnike

Klix.ba
Članovi Komisije Općinskog vijeća Centar za prevenciju maloljetničke delinkvencije i narkomanije, koje je predvodio predsjednik Komisije Ismir Jusko, općinski vijećnik posjetili su 30. septembra 2013. godine Kantonalnu javnu ustanovu Disciplinski centar za maloljetnike.

Samir Suljagić, direktor Disciplinskog centra za maloljetnike, upoznao je članove Komisije o radu ustanove na čijem je čelu. Centar je ustanova otvorenog tipa i počela je sa radom u maju 2012. godine. U Centru su maloljetni prijestupnici koje sud smiješta svojim rješenjem po službenoj dužnosti ili kantonalni centar za socijalni rad. Sa njima rade stručni timovi koje čine socijalni radnik, pedagog, psiholog i odgajatelj.

Direktor Suljagić je naglasio da je broj štićenika ove godine povećan u odnosu na isti period prošle godine. Kroz ovaj centar od početka godine prošla su 42 štićenika od kojih je devet djevojčica uzrasta od 16 do 18 godina, asocijalnog ponašanja koje su počinile krivično djelo ali im još nisu određene sankcije.

"Općina Centar je jedna od rijetkih koja je imala sluha za djecu sa ovakvom vrstom problema. Iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila je sredstva u iznosu od 5.000 KM za opremanje naše trpezarije, na čemu smo im jako zahvalni", kazao je direktor Suljagić.

Jusko je rekao je da se pitanje maloljetničke delinkvencije tiče svih nas, jer se radi o djeci našeg grada i naše države te da im svi trebamo pomoći i pružiti još jednu šansu. Također je ukazao na veliki značaj primarne prevencije u lancu sprečavanja maloljetničke delinkvencije.