BiH
9

Posebno priznanje Advokatske komore FBiH Milanu Dunoviću

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Potpredsjedik Federacije BiH Milan Dunović prisustvovao je danas u Bihaću programu povodom obilježavanja "Dana advokature/odvjetništva FBiH" u organizaciji Advokatske komore FBiH koja je Dunoviću dodijelila posebno priznanje.

Riječ je o priznanju za, kako je navedeno, osobiti doprinos razvoju i unapređenju advokature i njenoj borbi za zaštitu ustavnih načela i zakona u cilju zaštite pojedinačnih i kolektivnih interesa građana BiH i poštivanje ljudskih prava.

"Zaista mi je zadovoljstvo da je Advokatska komora FBiH prepoznala moj rad, u smislu zaštite ljuskih prava i zaštite ustavnosti", rekao je Feni potpredsjednik Dunović.

Naveo je da je jedna od stvari koja je razlog dodjele priznanja i zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o notarima koji je pokrenut još 2010. godine, a kaže da je smatrao da je njegova obaveza i ustavna nadležnost da prepusti Ustavnom sudu, kao jedinom ovlaštenom tumaču Ustava FBiH, da donese odluku.

"Ustavni sud je donio odluku da je zakon o notarima u određenim tačkama protuustavan i tako je krenula ta priča o protuustavnosti pojedinih tačaka zakona o notarima", kazao je Dunović.

Istakao je da advokati imaju veliki ulogu u pravnom poretku svake države te da su oni jedan od stubova pravosudnog sistema.

"I to je ono gdje su oni prepoznali moj rad, a istovremeno sam prepoznao da advokati, odnosno advokatura u svakoj državi ima obavezu ne samo da brani one koji su pravno ugroženi nego imaju i moralnu obavezu da svojim principijelnim radom grade bolji pravni sistem svake države. Iz tog razloga zahvalan sam njima na doprinosu koji daju u izgradnji pravne sigurnosti Federacije BiH, a samim tim i cijele BiH", poručio je Dunović.