BiH
0

Posebna sjednica skupštine RS-a o Kosovu

FENA
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske sutra će utvrditi datum održavanja posebne sjednice na kojoj će se razmatrati novonastala situacija nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, a u međuvremenu će biti utvrđen i tekst dokumeta koji će s tim u vezi biti razmatran.

Predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić je kazao novinarima da je obavio konsultacije sa svim poslaničkim klubovima i grupama u Skupštini, te primio pisane zahtjeve od četiriju poslaničkih klubava, SNSD-a, PDP-a, SP-a i DNS-a za sazivanje posebne sjednice na kojoj bi se razmatrala novonastala situacija u vezi s Kosovom.

Ove stranke, a također, i SDS i SRSRS smatraju da treba biti održana posebna sjednica, a danas će biti nastavljene konsultacije o tekstu dokumenta koji će se razmatrati na toj sjednici.

Sutra u 12.00 sati bit će održana sjednica Kolegija parlamenta RS-a koja će utvrditi datum održavanja posebne sjednice.

Radojičić je naveo da postoji različito gledanje kada treba održati sjednicu, a za njeno održavanje neophodno je da se dogovori predmet, odnosno dokument razmatranja.

"Četiri poslanička kluba su predložila da predmet usaglašavanja bude zajednička izjava koju su sinoć dali predsjednik RS-a, predsjednik Skupštine i premijer RS-a i dogovor kod predsjednika RS-a koji je održan prošle sedmice", pojasnio je Radojičić navodeći da će se o tome danas nastaviti usaglašavanje.

On nije odbacio stav da se s održavanjem posebne sjednice čeka da bi se vidjeli stavovi Skupštine Srbije i Vijeća sigurnosti UN-a.