Miroslav Lajčák
0

Posao parlamentaraca je da razriješe pitanje kakva BiH treba biti

FENA
Integracija u EU je usporena, jer političari nisu uspjeli da dođu do konsenzusa o budućnosti BiH, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.

On se obratio bh. parlamentarcima na otvaranju “Parlamenta za Evropu”, forumu koji okuplja zvaničnike EU i članove državnih i entitetskih parlamenata i Skupštine Distrikta Brčko, u cilju podjele iskustava između država EU i BiH i pronalaženju najboljih rješenja na putu koji vodi u EU.

Konferencija je bila prva u seriji od sedam konferencija na kojima će se okupiti članovi entitetskih i državnog parlamenta BiH i Skupštine Brčko Distrikta, zajedno sa visokim zvaničnicima iz Evropske unije.

Ovaj skup je nastavak javnih debata koje su organizirane tokom godine u cilju širenja sveopće svjesnosti o procesu integracije BiH u EU i aktivnijeg uključenja većeg broja građana u ovaj proces.

-Posao parlamentaraca je da razriješe pitanje - kakva BiH treba biti i istovremeno da pruže biračima ono što oni sasvim jasno žele, a to je brži i cjelovitiji proces evropskih integracija, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Iskustvo zemalja koje su pristupile Evropskoj uniji prije pet godina pokazalo je da je ”visok nivo angažovanja građana bio nezamjenjiv element za pristupanje Evropskoj uniji”.

Učesnici “Parlamenta za Evropu” imali su priliku da čuju prezentacije Pierrea Mirela, direktora za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije i Eduarda Kukana, slovačkog parlamentarca i bivšeg ministra vanjskih poslova u vrijeme kada je Slovačka pristupila EU.

Obraćajući se na konferenciji, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU opisao je prioritete koji su utvrđeni na javnim debatama sa građanima u cijeloj zemlji.

-Jasni prioriteti su bili zapošljavanje, smještaj, obrazovanje te zdravstvena i socijalna zaštita, rekao je on. Dodao je da se svaki od ovih prioriteta može riješiti kroz proces evropskih integracija.

Konstatirajući prijetnju globalne ekonomske krize, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da ova zemlja u ekonomskom smislu “ne može hodati po vodi” i pozvao parlamentarce da “hitno djeluju”, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.