BiH
24

Porušene džamije svjedoci su krvave agresije na BiH

NAP
Monografija porušenih džamija tokom agresije na BiH, koju će izdati "Fond memorijala“ u Saradnji sa Centrom za islamsku arhitekturu iz Sarajeva, trenutno je u fazi prevođenja na turski jezik, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kako je za NAP potvrdio Suad Zijadić, pomoćnik direktora "Fonda memorijala“, monografija porušenih džamija u BiH je historijski dokument, koji će nepobitno svjedočiti da je na BiH izvršena agresija od '92. do '95. godine. Dokumentovana knjiga najbolje će poslužiti historičarima koji proučavaju historiju BiH, naročito njenu noviju prošlost.

"Materijal za ovu monografiju sakupljan je pune tri godine", rekao je Zijadić za NAP.

Riječ je o vrlo opsežnoj monografiji. Tim ljudi koji je prikupljao materijal za monografiju posjetio je svaku porušenu džamiju u BiH, i fotografisao to mjesto. Neke džemije posjećivane su i po dva puta.

Tokom agresije na BiH porušeno je više od 600 džamija, a oštećeno više od 300. Neke su obnovljene, a neke još uvijek čekaju na obnovu.

"Monografija će se štampati u tri toma. Osim na bosanski, monografija je prevedena na engleski jezik, a trenutno se vrši i prevod na turski jezik", rekao je Zijadić.

Monografija porušenih džamija u BiH svjetlo dana trebala bi ugledati do kraja ove godine.