Tanja Fajon
0

Poruka SAD-a bh. liderima ujedno je i poruka EU

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Poruka Sjedinjenih Država liderima u Bosni i Herecegovini za političke reforme ujedno je i poruka Evropske unije, izjavila je danas Feni zastupnica u Evropskom parlamentu i članica Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove EP-a Tanja Fajon pred dolazak u Bruxelles američke državne tajnice Hillary Clinton nakon njene balkanske turneje.

Odgovarajući na pitanje da li SAD i institucije EU dijele iste stavove prema zapadnom Balkanu, posebno prema BiH, te da li u narednom periodu možemo očekivati koordiniraniju akciju SAD-a i EU prema regionu, uključujući BiH, u smislu diplomatske i druge pomoći kako bi se ubrzao njihov evropski put, Fajon je rekla da se u Evropskom parlamentu nadaju da će članstvo BiH u EU biti prioritet budućih bh. vlasti.

  • Ustavne i druge promjene su nužne za članstvo BiH u EU. Vaša zemlja mora biti sposobna da sama odlučuje o budućnosti svojih građana. BiH samo kao jedna zemlja ima budućnost u EU i ja sam uvjerena da je to isti stav i insituticija EU i SAD-a - kaže Fajon.

Ona upozorava da BiH neće napredovati prema EU dok Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne stave zemlju ispred entiteta.

  • Ja sam uvjerena da je međunarodnoj zajednici u zajedničkom interesu da nudi pomoć BiH na putu prema EU i NATO-u i da je to u interesu za stabilnost regiona i za ubrzanje evropskog puta BiH - rekla je Fajon.

Ona je istaknula da su u Evropskom parlamentu potvrdili evropsku perspektivu BiH glasanjem za ukidanje viza, te očekuje da će to isto uraditi i ministri zemalja EU početkom novembra.

  • Ukidanje viza bit će važan korak za BiH na evropskom putu i to je dokaz da i političari mogu za ostvarenje zajedničkog cilja, koji je u interesu svih građana BiH, ostaviti razlike postrani, kazala je Feni evropska parlamentarka Tanja Fajon.