BiH
532

Poruka pape Franje iz sarajevske Katedrale: Pamtite tešku prošlost kako biste bili mirotvorci

Piše: N. N.
Foto: EPA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prilikom susreta sa svećenicima, redovnicima i redovnicama u Katedrali Srca Isusova, papa Franjo se, nakon potresnih svjedočenja troje njih, obratio prisutnima.

Papa je odbacio govor koji je već bio pripremio te je počeo govoriti iz srca a pripremljeni govor predao je kardinalu Vinku Puljiću uz poruku da je to lijep govor.

On je rekao kako narod koji zaboravi svoju prošlost nema budućnosti.

“Nemate pravo zaboraviti vašu prošlost. Ne da biste se osvetili, već da činite mir”, kazao je papa Franjo.

On je potom dodao da Sveti Pavao u Poslanici Hebrejima kaže:

“Nemojte zaboraviti svoje pretke, one koji su vam prenijeli vjeru”. Papa je poručio okupljenima da su upravo ovdje okupljeni oni koji su prenijeli vjeru, posebno oni koji su prošli kroz teška iskustva.

Papa Franjo je rekao kako mu je nekoliko riječi ostalo u srcu, a jedna od njih je oprost.

“Čovjek koji se posvetio Gospodinu a ne zna oprostiti ničemu ne služi. Oprostiti nekome neku grubu riječ, nekome s kim si se svađao, nije toliko teško. Ali oprostiti onome ko te mučio je teško. Oni su to učinili i oni propovijedaju o tome kako da se to učini”, kazao je papa Franjo.

Na kraju papa je imao poruku za sve govoreći kroz jedan od primjera koji su se mogli čuti danas u Katedrali Srca Isusova.

“I ona gospođa muslimanka koja je donijela hranu svećeniku u logoru vjerovala je u Boga i činila dobra djela. Svi imamo to sjeme dobrote jer svi smo mi djeca Božija”, poručio je papa Franjo.

Papa je zamolio da u okrutnom svijetu nastojimo činiti sve što je suprotno okrutnosti. Pozvao je na nježnost, suosjećanje i razumijevanje.

Na kraju je blagoslovio sve prisutne te ih pozvao da se mole za njega.