Druženje s partizanima u Sarajevu
0

Poruka građanima: Njegujmo ljubobosanstvo i patriotizam

Piše: N. Jamaković
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić povodom obilježavanja 70. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine upriličio je prijem za nosioce Partizanske spomenice 1941. godine u Domu sindikata u Sarajevu.

Na skup su, između ostalih, došli nosioci spomenice koji su još uvijek vitalni, a veći broj njih, kako je rekao predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić, nije došao iz zdravstvenih razloga. On je dodao da u Kantonu Sarajevo živi još 36 nosilaca partizanske spomenice. Premijer KS Musić je na početku obraćanja istakao kako je u povodu današnjeg dana položeno i cvijeće u spomen-parku na Vracama, te prisutne pozdravio riječima: "Želim vam mir i dobro".

"Mladi moraju učiti o antifašističkoj borbi"

"Vi ste ti koji su bili bitni za oslobođenje države koja je bila članica antifašističke koalicije. Želimo da sjećanje na ustanak 27. jula 1941. i dalje traje i da nam, iako najmlađi među vama ima 82 a najstariji 93 godine, i dalje dolazite i da se viđamo. Sjećanje na borbu protiv fašizma 1941-1945, ali i 1992-1995 treba prenositi na mlađe generacije kako nam se zlo ne bi ponovilo", rekao je premijer Musić.

Ministar za boračka pitanja KS Nedžad Ajnadžić je čestitao 27. juli svim antifašistima, dodajući da se i on tako osjeća kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine. "Platforma antifašista je garant opstanka BiH. Valja nam se boriti protiv svega onog što dovodi u pitanje te vrijednosti, a time i opstojnost čovječanstva. Njegujmo ljubobosanstvo i patriotizam", poručio je Ajnadžić.

Predsjednik SABNOR-a KS Čomić je kazao kako je stanovništvo u Sarajevu u najvećoj mjeri antifašistički raspoloženo, ali da to samo po sebi nije dovoljno.

Ne trebamo salonske antifašiste

"Kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima BiH nama trebaju angažovani antifašisti, a ne antifašisti salonski intelektualci. Valja nam se uhvatiti ukoštac s narastajućim nacionalizmom i fašizmom. Evropa je u nekoliko navrata platila danak svojoj anemičnosti u tom pogledu, a na kraju krajeva Evropa je i gledala kako fašisti komadaju tkivo ove zemlje u proteklom ratu. Moramo biti svjesni da u BiH još imamo nazive ulica po ustaškim i četničkim krvolocima, Francetiću, Mihajloviću, Budaku..., te da u našoj zemlji moramo stvoriti antifašistički front u borbi protiv takvih pošasti i nadvladati zlo", poručio je Čomić.